Birds of the World
 - Rock Ptarmigan
Breeding male - Rock Ptarmigan
Breeding male
Nonbreeding male - Rock Ptarmigan
+3
Breeding female - Rock Ptarmigan
Breeding female
Nonbreeding adult - Rock Ptarmigan
Nonbreeding adult
Habitat - Rock Ptarmigan
Habitat
 - Rock Ptarmigan
Watch
Display - Rock Ptarmigan
Listen

Rock Ptarmigan Lagopus muta Scientific name definitions

Robert Montgomerie and Karen Holder
Version: 1.0 — Published March 4, 2020

Sign in to see your badges

Originally Appeared in

Content Partner

Full content is available exclusively to Birds of the World subscribers. Sign in Learn more

Introduction

Its trim form and its more direct, buoyant flight make the Rock Ptarmigan to the Willow Ptarmigan what the Teal is to the Mallard. One of the most beautiful sights of this north country is a flock of fast-flying ‘rockers' skimming around the snow-packed dome of some hill above the tree-line. The sky is intensely blue, and below, the forest tapers out into the distance to mark the course of the valley. A whir of wings rises above the wailing of the wind, and suddenly they are gone (Clement, in Todd 1963a).

Rock Ptarmigan are the quintessential arctic bird, living only on inhospitably cold and windswept tundra regions around the northern hemisphere. This is the only bird species in which all populations spend their entire life cycle on the tundra, retreating only from northernmost regions during the long period of winter darkness. Probably as a result of their limited contact with humans, Rock Ptarmigan are often exceptionally tame and easy to observe at close range.

Nevertheless, their behavior has received little serious study so far, particularly in North America. Their plumages, on the other hand, have been studied extensively over the past century, revealing an unusual sequence of 3 body molts from spring to autumn, the first of these resulting in a rapid and dramatic change in appearance from immaculate white to dark brown in both sexes. Females, however, complete this molt before males and the result is one of the most striking sexual differences in conspicuousness in birds. Thus, territorial males are often visible from 1–2 km away with the unaided eye, whereas females sitting on their completely exposed nests are so well camouflaged that they are often difficult to find from less than 2 m away—arctic foxes have been observed walking right past them.

As in other dimorphic species, the opposing effects of sexual selection and predation presumably influence the expression of conspicuousness and camouflage in Rock Ptarmigan and may help to explain both geographical and seasonal variation in the plumages and molts of this species.

Distribution of the Rock Ptarmigan - Range Map
Enlarge
  • Year-round
  • Migration
  • Breeding
  • Non-Breeding
Distribution of the Rock Ptarmigan

Recommended Citation

Montgomerie, R. and K. Holder (2020). Rock Ptarmigan (Lagopus muta), version 1.0. In Birds of the World (S. M. Billerman, B. K. Keeney, P. G. Rodewald, and T. S. Schulenberg, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.rocpta1.01
Birds of the World

Partnerships

A global alliance of nature organizations working to document the natural history of all bird species at an unprecedented scale.