About Android Interview Preparation
Android is a Linux-based operating system for mobile devices such as smartphones and tablet computers.
For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example,
and connect your answer with your project or work experience.
Question 1: What are the advantages of Android?
Answer: The following are the advantages of Android: 1. The customer will be benefited from wide range of mobile applications to choose, since the monopoly of wireless carriers like AT&T and Orange will be broken by Google Android. 2. Features like weather details, live RSS feeds, opening screen, icon on the opening screen can be customized 3. Innovative products like the location-aware services, location of a nearby convenience store etc., are some of the additive facilities in Android. Components can be reused and replaced by the application framework. 4. Optimized DVM for mobile devices 5. SQLite enables to store the data in a structured manne...
View detailed answer →
Question 2: What is the architecture of android
Answer: Top -> Applications (Contacts, Browser, Phone, etc) Below Applications -> Application Framework(Activity Manager, Window Manager, Content Providers, View System, Package manager, Telephony manager, Resource, Notification, Location managers) Below Application Framework -> System Libraries(Like Sqlite, webkit, SSL, OpenGL, Media Framework etc) & Android Runtime( Core Libraries and DVM). Atlast Last -> Linux Kernel (which composed of drivers like display, camera etc.).
View detailed answer →
Question 3: What is .dex extension in android?
Answer: Android programs are compiled into .dex (Dalvik Executable) files, which are in turn zipped into a single .apk file on the device. .dex files can be created by automatically translating compiled applications written in the Java programming language.
View detailed answer →
Question 4: What features does android have?
Answer: 1 .Navigate by section, topic or contributor. 2. Download your homepage and favourites for offline reading with the touch of a button, or schedule a daily download for a time that suits you. 3. Browse our award-winning audio and video content. 4. Save contributors, topics and sections to your favourites folder. 5. Add favourites to your homescreen with an expanded view or link. 6. Swipe through stunning full-screen picture galleries. 7. Share articles and galleries via the Android share function. 8. View content in portrait or landscape orientation
View detailed answer →
Question 5: What is included in Mono for Android?
Answer: Mono for Android consists of the core Mono runtime, the Mono for Android bindings to the native Android APIs, a Visual Studio 2010 plugin to develop Android applications and an SDK that contains the tools to build, debug and deploy your applicationsOur Visual Studio 2010 plugin allows developers to use Visual Studio 2010 to develop, debug and deploy their applications to an Android simulator, an Android device, or the Android Application Store. Our MonoDevelop IDE also ships an addin to support Mono for Android development.
View detailed answer →
Question 6: Where is the UI Designer in android?
Answer: Mono for Android does not bundle a UI designer to create the UI XML files We do not provide an integrated UI designer in Mono for Android 1.0. No decisions past that have been made. We will be listening to user feedback to decide where to put resources for the future versions.
View detailed answer →
Question 7: Why cannot you run standard Java bytecode on Android
Answer: Android uses Dalvik Virtual Machine (DVM) which requires a special bytecode. We need to convert Java class files into Dalvik Executable files using an Android tool called "dx". In normal circumstances, developers will not be using this tool directly and build tools will care for the generation of DVM compatible files.
View detailed answer →
Question 8: How to install your App in android?
Answer: You can install our App from the Android Market by following the below steps:Open the Android Market application in the Applications menu.Hit the search icon and type in E.ONTo install it, hit the ‘Free’ button on the left hand sideIn the next screen, it will give you more details about the application including the different functionalities it will need to access. Just click on OK to finish installing the application.
View detailed answer →
Question 9: Why do we use gridlayout in android
Answer: LinearLayout and RelativeLayout are the most common layouts used in user interface design in Android. For simple user interfaces they are a good choice but when the user interface gets complicated, the use of nested LinearLayout tends to increase. Nested layouts (of any type) can hurt performance, and furthermore nested LinearLayout deeper than 10 may cause a crash in your application. Thus, you should either avoid using too many nested LinearLayout blocks or you should use RelativeLayout in order to decrease nested LinearLayout blocks. Another drawback of these layouts for complicated user interfaces is the difficulty in readability. It is d...
View detailed answer →
Question 10: What Does Android Run On ?
Answer: The first Android mobile handset, the T-Mobile G1, was released in the US in October 2008 and in the UK in November 2008. The Open Handset Alliance has further committed to deploying additional handsets and services that support Android early in 2009. Rather than a mobile OS created for a single hardware implementation, Android is designed to support a large variety of hardware platforms, from touch-screen phones to devices with no screens at all. Beyond that, with no licensing fees or proprietary software, the cost to handset manufacturers for providing Android-compatible variations of their handsets is comparatively low. It’s hoped th...
View detailed answer →
Question 11: What is a android service?
Answer: A service doesn’t have a visual user interface, but rather runs in the background for an indefinite period of time. For example, a service might play background music as the user attends to other matters, or it might fetch data over the network or calculate something and provide the result to activities that need it.Each service extends the Service base class.
View detailed answer →
Question 12: What are Native Android Actions?
Answer: Native Android applications also use Intents to launch Activities and sub Activities ACTION-ANSWER Opens an Activity that handles immediately initiates a call using the number supplied in the Intent URI. Genereally it's considered better from to use ACTION_DIAL if possible. ACTION_DELETE Starts an Activity hat lets you delete the data specified at that Intent's data URI. ACTION_DIAL Brings up a dialer application with the number to dial pre-populated from the Intent URI. By default this is handled by the native Android phone dialer. ACTION_EDIT Requests an Activity that can edit that data at the specified Intent URI. ACTION_INSERT ACTION_PICK...
View detailed answer →
Question 13: What is android stickey intent?
Answer: Perform a sendBroadcast(Intent) that is "sticky," meaning the Intent you are sending stays around after the broadcast is complete, so that others can quickly retrieve that data through the return value of registerReceiver(BroadcastReceiver, IntentFilter). In all other ways, this behaves the same as sendBroadcast(Intent). One example of a sticky broadcast sent via the operating system is ACTION_BATTERY_CHANGED. When you call registerReceiver() for that action -- even with a null BroadcastReceiver -- you get the Intent that was last broadcast for that action. Hence, you can use this to find the state of the battery without necessarily registeri...
View detailed answer →
Question 14: How to download the android GoToMeeting app?
Answer: You can download the GoToMeetng app from the Android Market by signing in to your Google account linked with your Android device and searching for the GoToMeeting app to install it. If you don’t see an Install button, you may not be running Android 2.2 or higher – the minimum system requirement needed to install the GoToMeeting app. You can also download the GoToMeeting app from the Amazon Appstore (only available in the U.S.), which lets you instantly download the GoToMeeting app to an Android device. If you have the GoToMeeting app pre-loaded onto your device, you’ll need to first upgrade to the latest version of GoToMeeti...
View detailed answer →
Question 15: Can we deploy executable JARs on Android? Which packaging is supported by Android?
Answer: No. Android platform does not support JAR deployments. Applications are packed into Android Package (.apk) using Android Asset Packaging Tool (aapt) and then deployed on to Android platform. Google provides Android Development Tools for Eclipse that can be used to generate Android Package.
View detailed answer →
Question 16: What's so special about Android?
Answer: Unlike the proprietary iPhone operating system (now known as "iOS,"), which is under the complete control of Apple — and the same goes for Research in Motion’s BlackBerry OS or Microsoft’s Windows Phone platform — Google released Android as an open-source OS under the auspices of the Open Handset Alliance, leaving phone manufacturers (relatively) free to tweak Android as they see fit for a given handset. That’s one thing that’s special about Android. Another thing is that it just happens to be a really good OS, the first one in the post-iPhone wireless era to really give Apple a run for its money. Android m...
View detailed answer →
Question 17: What are the upsides of Android phone over an iPhone?
Answer: Well, for a variety of reasons — although I should point out that I’m actually a fan of both operating systems. (Sorry to disappoint the smartphone flame warriors out there.) One reason to go the Google way is that Android phones boast tight integration with Google services like Gmail, Google Calendar, Google Contacts and Google Voice — perfect for anyone who uses Google for all their e-mails, contacts and events. Indeed, one of the coolest things about Android phones is that the first time you fire one up, you enter your Google user name and password, and voila: All your Google messages, contacts and other info start syncin...
View detailed answer →
Question 18: What dialog boxes are supported in Android ?
Answer: Android supports 4 dialog boxes:1. AlertDialog: An alert dialog box supports 0 to 3 buttons and a list of selectable elements, including check boxes and radio buttons. Among the other dialog boxes, the most suggested dialog box is the alert dialog box.2. ProgressDialog: This dialog box displays a progress wheel or a progress bar. It is an extension of AlertDialog and supports adding buttons.3. DatePickerDialog: This dialog box is used for selecting a date by the user.4. TimePickerDialog: This dialog box is used for selecting time by the user.
View detailed answer →
Question 19: What to do if problem occurs in downloading your App in android?
Answer: If you receive a "Download unsuccessful" message when trying to download our App you can try the following steps: Restart your phone and then try downloading the app again. Make sure that you’re connected to your network – if you’re not you’ll need to contact your mobile service provider Wait up to 10 minutes and try to download our App again. If you get stuck at "Starting download" then: Make sure that you’re connected to your network – if you’re not you’ll need to contact your mobile service provider If your request to download our App doesn’t start at all then try the below: Check your ...
View detailed answer →
Question 20: Why did we open the Android source code? What is the Guardian app for Android?
Answer: Google started the Android project in response to our own experiences launching mobile apps. We wanted to make sure that there would always be an open platform available for carriers, OEMs, and developers to use to make their innovative ideas a reality. We also wanted to make sure that there was no central point of failure, so that no single industry player could restrict or control the innovations of any other. The single most important goal of the Android Open-Source Project (AOSP) is to make sure that the open-source Android software is implemented as widely and compatibly as possible, to everyone’s benefit. The Guardian app for Andr...
View detailed answer →
Question 21: What is meaning of Android Word?
Question 22: What is Android?
Question 23: Inventors of android ?
Question 24: Android versions history and there name?
Answer: Code nameVersionAPI level Lollipop 5.0 API level 21 KitKat 4.4 - 4.4.4 API level 19 Jelly Bean 4.3.x API level 18 Jelly Bean 4.2.x API level 17 Jelly Bean 4.1.x API level 16 Ice Cream Sandwich 4.0.3 - 4.0.4 API level 15, NDK 8 Ice Cream Sandwich 4.0.1 - 4.0.2 API level 14, NDK 7 Honeycomb 3.2.x API level 13 Honeycomb 3.1 API level 12, NDK 6 Honeycomb 3.0 API level 11 Gingerbread 2.3.3 - 2.3.7 API level 10 Gingerbread 2.3 - 2.3.2 API level 9, NDK 5 Froyo 2.2.x API level 8, NDK 4 Eclair 2.1 API level 7, NDK 3 Eclair 2.0.1 API level 6 Eclair 2.0 API level 5 Donut 1.6 API level 4, NDK 2 Cupcake 1.5 API level 3, NDK 1 (no code name) 1.1 API level ...
View detailed answer →
Question 25: Features of Android OS?
Answer: Most of us are aware of features like Live wallpaper Camera Messaging Bluetooth WIFI Web Browsing Music Alarm etc. etc….
View detailed answer →
Question 26: Advance Features of Android OS?
Answer: Google now (voice assistant) NFC (Near Field Communication) Unlock your phone by your face Use your phone with joystick to enjoy gaming experience Connect your phone with LED TV via MHL or micro HDMI cable Screen Capture Multitasking Future (Task Switcher) Data Usages (Check and also set limit from device)
View detailed answer →
Question 27: Tools Required for Developing Android Apps?
Question 28: ADT stand for?
Question 29: SDK stand for ?
Question 30: Advantages of android?
Answer: Open-source Platform-independent Supports various technologies (having number of native application like: camera, bluetooth, wifi, speech, EDGE)
View detailed answer →
Question 31: Language Know to develop android apps?
Question 32: Android application main components are?
Answer: ComponentsDescription Activities They dictate the UI and handle the user interaction to the smartphone screen Services They handle background processing associated with an application. Broadcast Receivers They handle communication between Android OS and applications. Content Providers They handle data and database management issues.
View detailed answer →
Question 33: What is Activities?
Answer: An activity is a single, focused thing that the user can do. when ever user click on GUI the next Activity will be start and new GUI set base on coding.
View detailed answer →
Question 34: What is Intent?
Answer: An Intent is exactly what it describes. It's an "intention" to do an action. An Intent is basically a message to say you did or want something to happen. Depending on the intent, apps or the OS might be listening for it and will react accordingly. There are two types of intents in android: Implicit Intent Explicit Intent
View detailed answer →
Question 35: How to Start Another Activity?
Answer: Intent i = new Intent(getApplicationContext(), Activity2.class); startActivity(i); Note: you need to past this code on onClick method.
View detailed answer →
Question 36: Explain Folder, File & Description of Android Apps?
Answer: src: This contains the .java source files for your project. gen: contains the .R file, a compiler-generated file that references all the resources found in your project. You should not modify this file. bin: contains the Android package files .apk built by the ADT during the build process and everything else needed to run an Android application. res/drawable-hdpi This is a directory for drawable objects that are designed for high-density screens. res/layout This is a directory for files that define your app's user interface. res/values This is a directory for other various XML files that contain a collection of resources, such as strings and ...
View detailed answer →
Question 37: What is AVD?
Answer: AVD Stand for Android Virtual Device (emulator), The Android SDK includes a mobile device emulator - a virtual mobile device that runs on your computer.
View detailed answer →
Question 38: Explain AndroidManifest.xmlfile in detail.
Answer: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><manifest xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android" package="com.example.careerride" android:versionCode="1" android:versionName="1.0"> <uses-sdk android:minSdkVersion="8" android:targetSdkVersion="18" /> <application android:allowBackup="true" android:icon="@drawable/ic_launcher" android:label="@string/app_name" android:theme="@style/AppTheme"> <activity android:name="com.example.careerride.MainActivity" android:label="@string/app_name"><intent-filter><action android:name="android.intent.action.MAIN" /><category android:name="android.intent.ca...
View detailed answer →
Question 39: Describe android Activities in brief.
Answer: Activity provides the user interface. When you create an android application in eclipse through the wizard it asks you the name of the activity. Default name is MainActivity. You can provide any name according to the need. Basically it is a class (MainActivity) that is inherited automatically from Activity class. Mostly, applications have oneor more activities; and the main purpose of an activity is to interact with the user. Activity goes through a numberof stages, known as an activity’s life cycle. Example: packagecom.example.careerride; //Application name careerrideimportandroid.os.Bundle; // Default packagesimportandroid.app.Activit...
View detailed answer →
Question 40: Describe Intents in detail.
Answer: An Android application can contain zero or more activities. If you want to navigate fromone activity to another then android provides you Intent class. This class is available inandroid.content.Intent package.One of the most common uses for Intents is to start new activities. There are two types of Intents. Explicit IntentsImplicit Intents Intents works in pairs: actionand data. The action defines what you want to do, such as editing an item, viewingthe content of an item etc. The dataspecifies what is affected,such as a person in the Contacts database. The data is specified as anUri object. Explicitly starting an Activity Intent intent = new...
View detailed answer →
Question 41: How to send SMS in android? Explain with example.
Answer: SMS messaging is one of the basic and important applications on a mobile phone. Now days every mobile phone has SMS messaging capabilities, and nearly all users of any age know how to send and receive suchmessages. Mobile phones come with a built-in SMS application that enables you to send and receiveSMS messages. If you want to send the SMS programmatically then follow the following steps. Sending SMS Messages Programmatically Take a button on activity_main.xml file as follows. <Button android:id="@+id/btnSendSMS" android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:layout_centerHorizontal="true" android:layout...
View detailed answer →
Question 42: Describe the SmsManager class in android.
Answer: SmsManager class is responsible for sending SMS from one emulator to another or device. You cannot directly instantiate this class; instead, you call the getDefault() static method to obtain an SmsManager object. You then send the SMS message using the sendTextMessage() method: SmsManagersms = SmsManager.getDefault(); sms.sendTextMessage("5556", null, "Hello from careerRide", null, null); sendTextMessage() method takes five argument. destinationAddress — Phone number of the recipient. scAddress — Service center address; you can use null also. text — Content of the SMS message that you want to send. sentIntent — Pending...
View detailed answer →
Question 43: How you can use built-in Messaging within your application?
Answer: You can use an Intent object to activate the built-in Messaging service. You have to pass MIME type “vnd.android-dir/mms-sms”, in setType method of Intent as shown in the following given below code. Intent intent = new Intent (android.content.Intent.ACTION_VIEW);intent.putExtra("address", "5556; 5558;");// Send the message to multiple recipient.itent.putExtra("sms_body", "Hello my friends!"); intent.setType("vnd.android-dir/mms-sms");startActivity(intent); What are different data storage options are available in Android? Different data storage options are available in Android are: SharedPreferences SQlite ContentProvider File Stor...
View detailed answer →
Question 44: Describe SharedPreference storage option with example.
Answer: SharedPreference is the simplest mechanism to store the data in android. You do not worry about creating the file or using files API.It stores the data in XML files. SharedPreference stores the data in key value pair.The SharedPreferences class allows you to save and retrieve key-value pairs of primitive data types. You can use SharedPreferences to save any primitive data: boolean, floats, int, longs, and strings.The data is stored in XML file in the directory data/data//shared-prefs folder. Application of SharedPreference Storing the information about number of visitors (counter). Storing the date and time (when your Application is updated)....
View detailed answer →
Question 45: What are the key components of Android Architecture?
Answer: Android Architecture consists of 4 key components:- Linux Kernel- Libraries- Android Framework- Android Applications
View detailed answer →
Question 46: What are the advantages of having an emulator within the Android environment?
Answer: The emulator allows the developers to work around an interface which acts as if it were an actual mobile device.- They can write, test and debug the code.- They are safe for testing the code in early design phase
View detailed answer →
Question 47: Tell us something about activityCreator?
Answer: An activityCreator is the initial step for creation of a new Android project.- It consists of a shell script that is used to create new file system structure required for writing codes in Android IDE.
View detailed answer →
Question 48: What do you know about Intents?
Answer: - Notification messages to the user from an Android enabled device can be displayed using Intents. The users can respond to intents. - There are two types of Intents - Explicit Intent, Implicit Intent.
View detailed answer →
Question 49: What is an Explicit Intent?
Answer: Explicit intent specifies the particular activity that should respond to the intent. - They are used for application internal messages.
View detailed answer →
Question 50: What is an Implicit Intent?
Answer: In case of Implicit Intent, an intent is just declared. - It is for the platform to find an activity that can respond to it.- Since the target component is not declared, it is used for activating components of other applications.
View detailed answer →
Question 51: What do intent filters do?
Answer: There can be more than one intents, depending on the services and activities that are going to use them. - Each component needs to tell which intents they want to respond to. - Intent filters filter out the intents that these components are willing to respond to.
View detailed answer →
Question 52: Where are lay out details placed? Why?
Answer: Layout details are placed in XML files- XML-based layouts provide a consistent and standard means of setting GUI definition format.
View detailed answer →
Question 53: What do containers hold?
Answer: Containers hold objects and widgets in a specified arrangement. - They can also hold labels, fields, buttons, or child containers. .
View detailed answer →
Question 54: What is Orientation?
Answer: Orientation decides if the LinearLayout should be presented in row wise or column wise fashion. - The values are set using setOrientation()- The values can be HORIZONTAL or VERTICAL
View detailed answer →
Question 55: What is it important to set permissions in app development?
Answer: Certain restrictions to protect data and code can be set using permissions. - In absence of these permissions, codes could get compromised causing defects in functionality.
View detailed answer →
Question 56: What is AIDL?
Answer: - AIDL is the abbreviation for Android Interface Definition Language. - It handles the interface requirements between a client and a service to communicate at the same level through interprocess communication. - The process involves breaking down objects into primitives that are Android understandable.
View detailed answer →
Question 57: Tell us something about nine-patch image.
Answer: The Nine-patch in the image name refers to the way the image can be resized: 4 corners that are unscaled, 4 edges that are scaled in 1 axis, and the middle one that can be scaled into both axes.- A Nine-patch image allows resizing that can be used as background or other image size requirements for the target device.
View detailed answer →
Question 58: Which dialog boxes are supported by android?
Answer: Android supports 4 dialog boxes:a.) AlertDialog: Alert dialog box supports 0 to 3 buttons and a list of selectable elements which includes check boxes and radio buttons. b.) ProgressDialog: This dialog box is an extension of AlertDialog and supports adding buttons. It displays a progress wheel or bar.c.) DatePickerDialog: The user can select the date using this dialog box. d.) TimePickerDialog: The user can select the time using this dialog box.
View detailed answer →
Question 59: What is Dalvik Virtual Machine?
Answer: It is Android's virtual machine. - It is an interpreter-only virtual machine which executes files in Dalvik Executable (.dex) format. This format is optimized for efficient storage and memory-mappable execution.
View detailed answer →
Question 60: What is the manifest file and how is it used?
Answer: Every Android app must have this manifest file in its root directory named ‘AndroidManifest.xml’. The file includes critical information about the app, including the Java package name for the application.
View detailed answer →
Question 61: Bonus follow up question: What is the first element in the AndroidManifest file, right after the encoding declaration?
Answer: ‘manifest’ Note: The ‘permissions’ element is the next best answer if the developer assumed you meant the first element within the ‘manifest’ structure.
View detailed answer →
Question 62: Name 4 ways Android allows you to store data?
Answer: Any of the following 5 possible options are acceptable: 1.SharedPreferences 2.Internal Storage 3.External Storage 4.SQLite Database 5.Network connection
View detailed answer →
Question 63: What items or folders are important in every Android project?
Answer: The developer should name at least 4 of these 6 items below, as these are essential within each Android project: 1. AndroidManifest.xml 2. build.xml 3. bin/ 4. src/ 5. res/ 6. assets/
View detailed answer →
Question 64: What is ANR?
Answer: ANR stands for “Application Not Responding”. It’s a dialog box that appears when an application doesn’t respond for more than 10 seconds (sometimes it can be less than 10 seconds). The ANR dialog box offers the user the option of either closing the app or waiting for it to finish running.
View detailed answer →
Question 65: How do you avoid an ANR?
Answer: A follow-up to the previous question, there are a number of possible answers here. What you want to hear is that you want as little work done as possible on the main thread, also known as the “UI thread”. Since that is the core single thread that your application runs on, you would want to keep activities that require more complex computations or network and database connections, for example, on separate worker threads so as not to slow down the main thread.
View detailed answer →
Question 66: What are containers?
Answer: Containers holds objects and widgets together, depending on which items are needed and in what arrangement they need to be in. Containers may hold labels, fields, buttons, or even child containers, as examples.
View detailed answer →
Question 67: What did you like better, Ice Cream Sandwich or KitKat?
Answer: These are code names for Android releases, and are well known throughout the Android community. Your developer should be familiar with them. Ice Cream Sandwich was Android version 4.0 (API level 14) released on October 18, 2011. KitKat refers to Android version 4.4 (API level 19), released on October 31, 2013. This question is really to weed out the beginners who may not be as familiar with the different Android releases and that changes within each. You really want your developer to be in tuned to the Android updates so they know what’s possible, how to best implement what you are asking, and where things are headed in general.
View detailed answer →
Question 68: What are App Widgets?
Answer: Also referred to simply as Widgets, App Widgets in the Android world are miniature views that are embedded within Android apps and typically display periodic updates. Music players, weather updates, sports scores, and stock price changes are all examples of data that can be displayed in an App Widget.
View detailed answer →
Question 69: hat data types does AIDL support?
Answer: AIDL supports charSequence, list, map, string, and all types of native java data types.
View detailed answer →
Question 70: What information do you need before you begin coding an Android app for a client?
Answer: You want to find out that this person will seek to truly understand what you are trying to accomplish with your app, and the functionality. The following items are good to hear: Objective statement or purpose of the app for the app publisher Description of the target audience or user demographics Any existing apps that it might be similar to Wireframes Artwork; The best developers will say they require the artwork to be completed before development. This avoids delays, and helps the developer understand the look, feel and branding you are trying to achieve.
View detailed answer →
Question 71: Explain .apk extension.
Answer: The .apk extension files are common in Android development. It refers to a file type having compressed information of application code, resource files and AndroidManifest.xml file. APK stands for Application Package and the final project lies within this file.
View detailed answer →
Question 72: What is the Open Handset Alliance?
Answer: The OHA is a group of 84 technology and mobile companies including Google, HTC, Sony, Samsung, Dell, Intel, Nvidia and many morewho strive to accelerate innovation in mobile technology and offers the end users a better and richer mobile experience. Android is the main software of the alliance.
View detailed answer →
Question 73: What are the primary components used in Android architecture?
Answer: The architecture of Android is designed considering four essential components: Linux Kernel, Set of libraries, Android Framework and Android Applications.
View detailed answer →
Question 74: What do you know about AIDL?
Answer: AIDL stands for Android Interface Definition Language. It offers to define the client’s interface requirements and moreover a service in order to communicate at same level with the help of inter process communications.
View detailed answer →
Question 75: What is referred to Explicit and Implicit Intent?
Answer: The role of explicit intent is to specify an activity to respond to intent. Implicit intent on the other hand is declaration of intent. Explicit intent is used for internal messages of an application while implicit intent is used to activate components of another application.
View detailed answer →
Question 76: What is the role of Orientation?
Answer: Orientation is used to determine the presentation of LinearLayout. It may be presented in rows or columns
View detailed answer →
Question 77: List the data types supported in AIDL?
Answer: AIDL supports string, list, map, charSequence and all type of native java type data types.
View detailed answer →
Question 78: What method does Android follow to track applications?
Answer: It is done by assigning each application with a unique ID (referred as Linux User ID). The question and answer section above is meant for a newbie to an experienced developer. Moreover these questions are also arranged by surveying the common question types in an interview which may help a candidate to prepare beforehand getting acquainted of some basic queries in relation to implied technology.
View detailed answer →
Question 79: Does Android support the Bluetooth serial port profile?
Question 80: Can an application be started on powerup?
Question 81: How to Remove Desktop icons and Widgets
Answer: Press and Hold the icon or widget. The phone will vibrate and on the bottom of the phone you will see anoption to remove. While still holding the icon or widget drag it to the remove button. Once remove turns red drop the item and it is gone
View detailed answer →
Question 82: Describe a real time scenario where android can be used?
Answer: magine a situation that you are in a country where no one understands the language you speak and you can not read or write. However, you have mobile phone with you. With a mobile phone with android, the Google translator translates the data of one language into another language by using XMPP to transmit data. You can type the message in English and select the language which is understood by the citizens of the country in order to reach the message to the citizens.
View detailed answer →
Question 83: How to select more than one option from list in android xml file?
Give an example.
Answer: Specify android id, layout height and width as depicted in the following example.
View detailed answer →
Question 84: What languages does Android support for application development?
Question 85: Describe Android Application Architecture.
Answer: Android Application Architecture has the following components: • Services – like Network Operation • Intent – To perform inter-communication between activities or services • Resource Externalization – such as strings and graphics • Notification signaling users – light, sound, icon, notification, dialog etc. • Content Providers – They share data between applications
View detailed answer →
Question 86: What is the Android Open Source Project?
Answer: We use the phrase “Android Open Source Project” or “AOSP” to refer to the people, the processes, and the source code that make up Android. The people oversee the project and develop the actual source code. The processes refer to the tools and procedures we use to manage the development of the software. The net result is the source code that you can use to build cell phone and other devices.
View detailed answer →
Question 87: Why did we open the Android source code?
Answer: Google started the Android project in response to our own experiences launching mobile apps. We wanted to make sure that there would always be an open platform available for carriers, OEMs, and developers to use to make their innovative ideas a reality. We also wanted to make sure that there was no central point of failure, so that no single industry player could restrict or control the innovations of any other. The single most important goal of the Android Open-Source Project (AOSP) is to make sure that the open-source Android software is implemented as widely and compatibly as possible, to everyone’s benefit. You can find more informa...
View detailed answer →
Question 88: What kind of open-source project is Android?
Answer: Google oversees the development of the core Android open-source platform, and works to create robust developer and user communities. For the most part the Android source code is licensed under the permissive Apache Software License 2.0, rather than a “copyleft” license. The main reason for this is because our most important goal is widespread adoption of the software, and we believe that the ASL2.0 license best achieves that goal. You can find more information on this topic at our Project Philosophy and Licensing pages.
View detailed answer →
Question 89: Explain about the exceptions of Android?
Answer: The following are the exceptions that are supported by Android InflateException : When an error conditions are occurred, this exception is thrown Surface.OutOfResourceException: When a surface is not created or resized, this exception is thrown SurfaceHolder.BadSurfaceTypeException: This exception is thrown from the lockCanvas() method, wheninvoked on a Surface whose is SURFACE_TYPE_PUSH_BUFFERS WindowManager.BadTokenException: This exception is thrown at the time of trying to add view an invalid WindowManager.LayoutParamstoken.
View detailed answer →
Question 90: Describe the APK format.
Answer: .The APK file is compressed the AndroidManifest.xml file, application code (.dex files), resource files, and other files. A project is compiled into a single .apk file.
View detailed answer →
Question 91: What is .apk extension?
Answer: .The extension for an Android package file, which typically contains all of the files related to a single Android application. The file itself is a compressed collection of an AndroidManifest.xml file, application code (.dexfiles), resource files, and other files. A project is compiled into a single .apk file.
View detailed answer →
Question 92: What is .dex extension?
Answer: Android programs are compiled into .dex (Dalvik Executable) files, which are in turn zipped into a single .apk file on the device. .dex files can be created by automatically translating compiled applications written in the Java programming language.
View detailed answer →
Question 93: Explain the Architecture of Android ?
Answer: Top -> Applications (Contacts, Browser, Phone, etc) Below Applications -> Application Framework(Activity Manager, Window Manager, Content Providers, ViewSystem, Package manager, Telephony manager, Resource, Notification, Location managers) Below Application Framework -> System Libraries(Like Sqlite, webkit, SSL, OpenGL, Media Framework etc) & Android Runtime( Core Libraries and DVM). Atlast Last -> Linux Kernel (which composed of drivers like display, camera etc.)
View detailed answer →
Question 94: What is a service?
Answer: A service doesn’t have a visual user interface, but rather runs in the background for an indefinite period of time.For example, a service might play background music as the user attends to other matters, or it might fetch data over the network or calculate something and provide the result to activities that need it.Each service extends theService base class.
View detailed answer →
Question 95: How to select more than one option from list in android xml file?
Answer: Give an example. Specify android id, layout height and width as depicted in the following example.
View detailed answer →
Question 96: Is Android free to use?
Answer: Yes, Android is absolutely free to use. It is an Open Source Software. But... Google imposes certain terms on phone and tablet manufacturers in return for key apps on that free operating system, says The Wall Street Journal. Android is free to device makers, but it seems there are a few catches.
View detailed answer →
Question 97: Is Lollipop Android 5.1 is good enough?
Answer: It's a good move by Google. Lollipop isn't just looks, It helps in bug fixing, performance improvements and better battery.
View detailed answer →
Question 98: What do you understand by android?
Answer: Answer- It is an open sourced operating system that is used primarily on mobile phones,such as cell phones and tablets .It is a linux kernel-based system thats been equipped with rich components that allows developers to create and run apps that can perform both basic and advanced functions.
View detailed answer →
Question 99: What is Google android SDK?
Answer: Answer- The Google android SDK is a toolset that developers need to write apps on android enabled devices.It contains a graphical interface that emulates an android driven handheld environment,allowing them to test and debug their codes.
View detailed answer →
Question 100: What is an Android architecture?
Answer: Answer- Android architecture is made up of 4 key components- 1.Linux kernel 2.Libraries 3.Android framework 4.Android applications.
View detailed answer →
Question 101: Describe the android framework?
Answer: Answer- The android framework is an important aspect of the android architecture.Here we can find all the classes and methods that developers would need in order to write application on the android environment.
View detailed answer →
Question 102: What is AAPT?
Answer: Answer- AAPT is short for Android Asset Packaging Tool.This tool helps in providing the developers with the ability to deal with zip-compatible archives,which includes creating,extracting as well as viewing its contents.
View detailed answer →
Question 103: What is the role and use of having an emulator within the android environment?
Answer: Answer- The emulator lets developers "play"around an interface that acts as if it were and actual mobile devices .They can write and test codes ,and even debug.Emulators are a safe place for testing codes especially if it is in the early designing phase.
View detailed answer →
Question 104: What is the benefit of an activity creator?
Answer: Answer- An activity creator is the first step towards the creation of a new android project.It is made up of a shell script that will be used to create new file structure necessary for writing codes within the Android IDE.
View detailed answer →
Question 105: What are Activities in android?
Answer: Answer- Activities are what we refer to as the window to a user interface .Same as we create windows in order to display output or to ask for an input in the form of dialog boxes,activities play the same role,though it may not always be in the form of a user interface.
View detailed answer →
Question 106: What are Intents?
Answer: Answer- Intents display notification messages to the user within the android enabled device.It can be used to alert the user of a particular state that occured .Users can be made to respond to intents.
View detailed answer →
Question 107: Differentiate Activities from Services?
Answer: Answer- Activities can be closed or terminated anytime the user wishes.On the other hand ,services are designed to run behind the scenes ,and can act independently.Most services run continously,regardless of whether there are certain or no activities being executed.
View detailed answer →
Question 108: What items are important in every android project?
Answer: Answer- These are the essential items that are present each time an android project is created- 1.AndroidManifest.xml 2.build.xml 3.bin/ 4.src/ 5.res/ 6.assets/
View detailed answer →
Question 109: What is the importance of XML-based layouts?
Answer: Answer- The use of XML- based layouts provides a consistent and somewhat standard means of setting GUI definition format.In common practice,layout details are placed in XML files while other items are placed in source files.
View detailed answer →
Question 110: What is the importance of Android in the mobile market?
Answer: Answer- Developers can write and register apps that will specially run under the environment of android .This means that every mobile device that is android enabled will be able to support and run these apps.With the growing popularity of android mobile devices,developers can take advantage of this by creating and uploading their apps on the android market for distribution to anyone who wants to download it.
View detailed answer →
Question 111: What are some of the disadvantages
of android?
Answer: Answer- There is no clear cut policy as to how applications can adapt with various operating software versions and upgrades.One app that runs on this particular version of android OS may or may not run on another version.Other disadvantage is that since mobile devices such as phones and tabs come in different sizes and forms,it poses a challenge for developers to create apps that can adjust correctly to the right screen size and other varying features .
View detailed answer →
Question 112: What is adb?
Answer: Answer- Adb is short form of Android Debug Bridge.It allows developers the power to execute remote shell commaands.Its basic function is to allow and control communication towards and from the emulator port.
View detailed answer →
Question 113: What are the four essential states of an activity?
Answer: Answer- 1.Active when the activity is at foreground. 2.Paused when the activity is at the background and still visible. 3.Stopped when the activity is not visible and therefore is hidden or obscured by another activity. 4.Destroyed when the activity process is killed or completed terminated.
View detailed answer →
Question 114: Which elements can occur only once and must be present?
Answer: Answer- Among the various different elements,the and elements must be present and can occur only once.The rest are optional and can occur as many times as needed
View detailed answer →
Question 115: How are the escape characters used as attribute?
Answer: Answer- Escape characters are preceded by double backslashes.For example,a newline character is created using 'n'.
View detailed answer →
Question 116: What are the importance of settings permissions in app development?
Answer: Answer- Permissions allow certain restrictions to be imposed primarily to protect data and code.Without these ,codes could be compromised,resulting to defects in functionality.
View detailed answer →
Question 117: What is the function of an intent filter?
Answer: Answer- Because every component needs to indicate which intents they can respond to,intent filters are used to filter out intents that these components are willing to receive.One or more intent filters are possible,depending on the services and activities that is going to make use of it.
View detailed answer →
Question 118: Enumerate the three key loops when monitoring an activity?
Answer: Answer- 1.Entire Lifetime-activity happens between onCreate and onDestroy. 2.Visible Lifetime-activity happens between onStart and onStop. 3.Foreground lifetime-activity happens between onResume and onPause.
View detailed answer →
Question 119: When is the onStop() method invoked?
Answer: Answer- A call to onStop method happens when an activity is no longer visible to the user,either because another activity has atken over or if in front of that activity.
View detailed answer →
Question 120: Is there a case wherein other qualifiers in multiple resources take precedence over locale?
Answer: Answer- yes there are actually instances wherein some qualifiers can take precedence over loacale.There are two exceptions,which are the MCC (mobile country code) and MNC (mobile network code)qualifiers.
View detailed answer →
Question 121: What are the different states wherein a process is based?
Answer: Answer- there are 4 possible states- 1.foreground activity 2.visible activity 3.background activity 4.empty process
View detailed answer →
Question 122: How can the ANR be prevented?
Answer: Answer- One technique that prevents the android system from concluding a code that has been responsive for a long period of time is to create a child thread.Within the child thread,most of the actual workings of the codes can be placed,so the main thread runs with minimal periods of unresponsive times.
View detailed answer →
Question 123: What role does Dalvik play in Android development?
Answer: Answer- Dlavik serves as a virtual machine,and it is where every android application runs.Through Dalvik,a device is able to execute multiple virtual machines efficently through better memory management.
View detailed answer →
Question 124: What is the AndroidManifest.xml?
Answer: Answer- This file is essential in every application.It is declared in the root directory and contains information about the application that the android system must know before the codes can be executed.
View detailed answer →
Question 125: What is the proper way of setting up an Android-powered device for app development?
Answer: Answer- 1.Declare your application as "debuggable"in your Android Manifest. 2.Turn on "USB Debugging" on your device. 3.Set up your system to detect your device.
View detailed answer →
Question 126: Explain the steps in creating a bounded service through AIDL?
Answer: Answer- 1.Create the .aidl file,which defines the programming interface. 2.Implement the interface ,which involves extending the inner abstract Stub class as well as implanting its methods. 3.Expose the interface,which involves implementing the service to the clients.
View detailed answer →
Question 127: What is the importance of Default resources?
Answer: Answer- When default resources,which contain default strings and files,are not present ,an error will occur and the app will not run.Resources are placed in specially named subdirectories under the project res/directory.
View detailed answer →
Question 128: When dealing with multiple resources,which one takes precedence?
Answer: Answer- Assumin that all of these multiple resources are able to match the configuration of a device,the 'locale' qualifier almost always takes the highest precedence over the others.
View detailed answer →
Question 129: When does ANR occur?
Answer: Answer- The ANR dialog is displayed to the user basedon two possible conditions.One is when there is no response to an input event within 5 seconds ,and the other is when a broadcast receiver is not done executing within 10 seconds.
View detailed answer →
Question 130: What data types are supported by AIDL?
Answer: Answer- 1.Strings 2.charSequence 3.List 4.Map 5.all native Java data types like int,long,char and boolean
View detailed answer →
Question 131: What is a fragment?
Answer: Answer- A fragment is a part or portion of an activity .It is modular in a sense that you canm move around or combine with other fragments in a single activity .Fragments are also reusable.
View detailed answer →
Question 132: What is a visible activity?
Answer: Answer- A visible activity is one that sits behind a foreground dialog .It is actually visible but not necessarily being in the foreground itself.
View detailed answer →
Question 133: Is it possible to use or add a fragment without using a user interface?
Answer: Answer- Yes,it is possible to do that ,such as when we want to create a background behaviour for a particular activity.We can do this by using add(Fragment,string)method to add a fragment from the activity.
View detailed answer →
Question 134: How do you remove icons and widgets from the main screen of the Android device?
Answer: Answer- To remove an icon or a shortcut,press and hold that icon.We then drag it downwards to the lower part of the screen where a remove button appears
View detailed answer →
Question 135: What are the core components under the android application architecture?
Answer: Answer- 1.Service 2.Intent 3.Resource extyernalization 4.Notifications 5.Content providers
View detailed answer →
Question 136: What composes a typical Android application project?
Answer: Answer- A project under Android development,upon compilation becomes an .apk file.This apk file format is actually made up of the AndroidManifest.xml.file,application code,resource files,and other related files.
View detailed answer →
Question 137: What is a sticky intent?
Answer: Answer- A sticky intent is a broadcast from sendStickyBroadcast() methiod such that the intent floats around even after the broadcast ,allowing others to collect data from it.
View detailed answer →
Question 138: Is GITHUB safe?
Answer: Yes it is safe. Likewise with anything you download over the web, there could be malignant stuff when you download anything, some antivirus quickscan keep amateurs upbeat, most do naturally these days as individuals utilize the documents. At the point when you do assemble it and run it, well, it is accepted you KNOW what the program is the point at which you incorporate you will have all the source code for it to accumulate. On the off chance that the program is speaking with the web through an indirect access, the secondary passage ought to be really detailed and is frequently not some basic 1 line of code (If the program is uti...
View detailed answer →
Question 139: What is the meaning of Android?
Answer: Android is a mobile operating system which is developed by Google based on a modified version of Linux kernel.Android is created by a consortium of designers known as the Open Handset Alliance and financially supported by Google. It was divulged in 2007, with the main business Android gadget propelled in September 2008.
View detailed answer →
Question 140: List the different versions of Android.
Answer: These are the different versions: 1. Android Alpha (BACK END TESTER): Android Alpha was the first Testing process that is done by the Programmers in an organization. 2. Android Beta(FRONT END TESTER): Android Beta is also a testing process but it is conducted at the User side. 3. Android Cupcake: Uploading Videos on social networking, clock temp etc. 4. Android Donut: Mainly focused on text to speech also capable of deleting bulk pictures and introduced android market. 5. Android Eclair: Focused on camera, flash light and live wallpapers. 6. Android Froyo: Introduced App Drawer and main thing was speed. 7. Android Ginger Bre...
View detailed answer →
Question 141: What are the different languages in which Android is built?
Answer: Different languages used to build Android are: Java, C, C++, XML, Assembly language, Python, Shell script, Go, Make, D.
View detailed answer →
Question 142: What does ADB stand for?
Answer: Adb stands for android debug bridge. It's miles a command line device that is used to communicate with the emulator example. Adb can manipulate your tool over usb from a laptop, copy files backward and forward, set up and uninstall apps, run shell commands, and greater. It is a patron-server software that consists of 3 components:• customer – which runs for your improvement system. You could invoke a customer from a shell via issuing an adb command. Other android gear such as ddms additionally create adb customers.• server, which runs as a historical past technique for your improvement machine. The server manages conversation ...
View detailed answer →