Ccna Interview Questions and Answers

Prepare Ccna interview questions for freshers and experienced candidates. This page includes important questions, answer previews, preparation guidance, related interview topics and cached content for faster page loading.

💡
95+ Ccna questions available

About Ccna Interview Preparation

Ccna interview questions and answers for freshers and experienced candidates, including basic concepts, advanced topics, practical examples, project discussion points and common HR preparation guidance.

For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example, and connect your answer with your project or work experience.

Ccna Questions List

Quick list of important Ccna interview questions. Detailed answer previews are available below.

  1. What is ccna?
  2. What is the command use to add a banner to a Cisco router configuration?
  3. How can you assign a VLAN to a switch port?
  4. What is routing?
  5. What is the function of a router?
  6. What is the purpose of a data link?
  7. What is the key advantage of using a switches?
  8. When does network congestion occurs?
  9. What is the difference between switch and hub?
  10. What is subnetting and why it is use?
  11. How does RIP differs from IGRP?
  12. What is a window in networking terms?
  13. What are the differnt memory use in CISCO router?
  14. Whatz the simplest way to remotely configure a router?
  15. Does a bridge divides a network into smaller segments?
  16. What are the two types of transmission technology use in CCNA
  17. What are the possible ways of data exchange in CCNA?
  18. What is frame relay?
  19. What is AD in CCNA?
  20. What is EIGRP?
  21. What is BGP?
  22. What is etherchannel?
  23. Name the VTP modes?
  24. What is HSRP?
  25. What is latency?
  26. What is the function of application layer in networking?
  27. Explain the benefits of VLAN?
  28. What are the advantages of layered model in networking industry?
  29. Which LAN switching method is used in CISCO catalyst 5000?
  30. Differentiate user mode from privileged mode?

Question 2: What is the command use to add a banner to a Cisco router configuration?

Answer: Baneer motd # is use to add a banner to a Cisco router.

View detailed answer →

Question 3: How can you assign a VLAN to a switch port?

Answer: VLAN are assigned to individual switch ports. Ports can be statically assign to a single VLAN or dynamically assign to a single VLAN. All ports are assign to VLAN 1 by default. Ports are active only if they are assign to VLANs that exist on the switch. Switch port assignment are performed by administrator and donot change unless modified by the administrator, wheter the VLAN exist on the switch or not. Dynamic VLAN are assign to a port based on MAC address of the device plugged into a port. Dynamic VLAN configuration requires VLAN Membership Policy Service(VMPS)client, sever,and database to operate.

View detailed answer →

Question 4: What is routing?

Answer: Routing is the process of finding a path on which data can pass from source to destination. Routing is done by a device called routers, which are network layer devices.

View detailed answer →

Question 5: What is the function of a router?

Answer: The function of a router are as follows- 1)Packet switching 2)Packet filtering 3)Best path selection to destination 4)Provides inter-network communication.

View detailed answer →

Question 6: What is the purpose of a data link?

Answer: The job of the Data Link layer is to check messages are sent to the right device. Another function of this layer is framing.

View detailed answer →

Question 7: What is the key advantage of using a switches?

Answer: When a switch receives a signal, it creates a frame out of the bits that was extracted from that signal. With this process, it gains access and reads the destination address, after which it forwards that frame to the appropriate port. This is a very efficient means of data transmission, instead of broadcasting it on all ports.

View detailed answer →

Question 8: When does network congestion occurs?

Answer: Network congestion occurs when too many users are trying to use the same bandwidth. This is especially true in big networks that do not resort to network segmentation.

View detailed answer →

Question 9: What is the difference between switch and hub?

Answer: 1)Switches operates at layer 2 data link layer.Where as hub operates at layer 1 physical layer. 2)The function of a switch is to learn address,where as in hub there is no address learning. 3)Switches forward/filter decision using MAC address. No filtering is done in case of hub. 4)switches creates separate collision domains but a single broadcast domains.Hub creates single collision domains and a single broadcast domain.

View detailed answer →

Question 10: What is subnetting and why it is use?

Answer: Subnetting is breaking up of big networks into smaller sub networks. It is use to reduce network traffic, optimized network performance, and simplify management, i.e to identify and isolate network performance.

View detailed answer →

Question 11: How does RIP differs from IGRP?

Answer: RIP relies on the number of hops in order to determine the best route to a network. On the other hand, IGRP takes consideration many factors before it decides the best route to take, such as bandwidth, reliability, MTU and hop count.

View detailed answer →

Question 12: What is a window in networking terms?

Answer: A Window refers to the number of segments that is allowed to be sent from source to destination before an acknowledgement is sent back.

View detailed answer →

Question 13: What are the differnt memory use in CISCO router?

Answer: 1)NVRAM stores the startup configuration file 2)DRAM stores the configuration file that is being executed 3)Flash Memory stores the Cisco IOS.

View detailed answer →

Question 14: Whatz the simplest way to remotely configure a router?

Answer: The most convenient way to configure a router remotely is to use the Cisco AutoInstall Procedure. However, the router must be connected to the WAN or LAN through one of the interfaces.

View detailed answer →

Question 15: Does a bridge divides a network into smaller segments?

Answer: No. Bridge takes the large network and filter it, without changing the size of the network.

View detailed answer →

Question 16: What are the two types of transmission technology use in CCNA

Answer: Two types of transmission technology use in CCNA are- 1)Point-to-point. 2)Broadcast.

View detailed answer →

Question 17: What are the possible ways of data exchange in CCNA?

Answer: There are three possible ways of data exchange- 1)Simplex-The signal be sent away in unidirectional mode. This indicate the signal is sent away form the resource to the destination merely. The signal movements in single direction only. E.g. television or radio transmission. 2)Half-Duplex - Contrast to simplex communication, half duplex message authorized the traffic to travel in mutually directions. Half duplex merely approved the signal to pass through both direction but at the same time. This way that the signal have to be sent out first and finish the session as of a place and then simply the reception signal be able to be sent in and the ...

View detailed answer →

Question 18: What is frame relay?

Answer: Frame Relay is a WAN protocol that provides connection-oriented communication by creating and maintaining virtual circuits. It has a high performance rating and operates at the Data Link and Physical Layers.

View detailed answer →

Question 19: What is AD in CCNA?

Answer: AD or Administrative distance is the feature that routers use in order to select the best path when there are two or more different routes to the same destination from two different routing protocols. Administrative distance defines the reliability of a routing protocol. Each routing protocol is prioritized in order of most to least reliable (believable) with the help of an administrative distance value.

View detailed answer →

Question 20: What is EIGRP?

Answer: Enhanced Interior Gateway Routing Protocol (EIGRP) is an open routing protocol loosely based on their original IGRP created by Cisco. EIGRP is an advanced distance-vector routing protocol, with optimizations to minimize both the routing instability incurred after topology changes, as well as the use of bandwidth and processing power in the router. Routers that support EIGRP will automatically redistribute route information to IGRP neighbors by converting the 32 bit EIGRP metric to the 24 bit IGRP metric. Most of the routing optimizations are based on the Diffusing Update Algorithm (DUAL) work from SRI, which guarantees loop-free operation and...

View detailed answer →

Question 21: What is BGP?

Answer: Border Gateway Protocol (BGP) is the protocol which is used to make core routing decisions on the Internet; it involves a table of IP networks or "prefixes" which designate network reachability among autonomous systems. BGP is a path vector protocol or a variant of a Distance-vector routing protocol. BGP does not involve traditional Interior Gateway Protocol (IGP) metrics, but routing decisions are made based on path, network policies and/or rule-sets. For this reason, it is more appropriately termed a reachability protocol rather than routing protocol.

View detailed answer →

Question 22: What is etherchannel?

Answer: EtherChannel is a port link aggregation technology or port-channel architecture used primarily on Cisco switches. It allows grouping of several physical Ethernet links to create one logical Ethernet link for the purpose of providing fault-tolerance and high-speed links between switches, routers and servers. An EtherChannel can be created from between two and eight active Fast, Gigabit or 10-Gigabit Ethernet ports, with an additional one to eight inactive (failover) ports which become active as the other active ports fail. EtherChannel is primarily used in the backbone network, but can also be used to connect end user machines.

View detailed answer →

Question 23: Name the VTP modes?

Answer: There are 3 modes the VTP protocol can operate on any switch throughout the network: 1)VTP server mode-By default all switches are configured as VTP Servers when first powered on. All VLAN information such as VLAN number and VLAN name is stored locally, on a separate NVRAM from where the 'startup-config' is stored. This happens only when the switch is in VTP Server mode. For small networks with a limited number of switches and VLANs, storing all VLAN information on every switch is usually not a problem, but as the network expands and VLANs increase in number, it becomes a problem and a decision must be made to select a few powerful switches a...

View detailed answer →

Question 24: What is HSRP?

Answer: Hot Standby Router Protocol (HSRP) is a Cisco proprietary redundancy protocol for establishing a fault-tolerant default gateway. HSRP provides network redundancy for IP networks, ensuring that user traffic immediately and transparently recovers from first hop failures in network edge devices or access circuits. By sharing an IP address and a MAC (Layer 2) address, two or more routers can act as a single "virtual" router. The members of the virtual router group continually exchange status messages. This way, one router can assume the routing responsibility of another, should it go out of commission for either planned or unplanned reasons. Host...

View detailed answer →

Question 25: What is latency?

Answer: Latency is the amount of time delay that measures the point from which a network device receives a data frame to the time it sends it out again towards another network segment.

View detailed answer →

Question 26: What is the function of application layer in networking?

Answer: Application Layer supports the communication components of an application and provides network services to application processes that span beyond the OSI reference model specifications. It also synchonizes applications on the server and client.

View detailed answer →

Question 27: Explain the benefits of VLAN?

Answer: VLANs allow the creation of collision domains by groups other than just physical location. Using VLANs, it is possible to establish networks by different means, such as by function, type of hardware, protocol, among others. This is a big advantage when compared to conventional LANs wherein collision domains are always tied to physical location.

View detailed answer →

Question 28: What are the advantages of layered model in networking industry?

Answer: A layered network offers many advantages. It allows administrators to make changes in one layer without the need to make changes in the other layers. Specialization is encouraged, allowing the network industry to make progress faster. A layered model also lets administrators troubleshoot problems more efficiently.

View detailed answer →

Question 29: Which LAN switching method is used in CISCO catalyst 5000?

Answer: This model uses the Store-and-forward switching method. It stores the entire frame to its buffers and performs a crc(cyclical redundancy check) check before deciding whether or not to forward that data frame. *CRC-Cyclical redundancy check is one of the error detection method found in data link layer of the OSI model.

View detailed answer →

Question 30: Differentiate user mode from privileged mode?

Answer: User Mode is used for regular task when using a CISCO router, such as to view system information, connecting to remote devices, and checking the status of the router. On the other hand, privileged mode includes all options that are available for User Mode, plus more. You can use this mode in order to make configurations on the router, including making tests and debugging.

View detailed answer →

Question 31: What is MTU?

Answer: MTU stands for Maximum Transmission Unit. It refers to the maximum packet size that can be sent out onto the data line without the need to fragment it.

View detailed answer →

Question 32: What is BootP?

Answer: BootP is a protocol that is used to boot diskless workstations that are connected to the network. It is short for Boot Program. Diskless workstations also use BootP in order to determine its own IP address as well as the IP address of the server PC.

View detailed answer →

Question 33: Differnce between the communication and transmission?

Answer: Communication is the process of sendind and receiving data by means of data cables that are connected externally. Transmission means transfer of data from the source to the destination.

View detailed answer →

Question 34: What is the utility of ping?

Answer: PING - Packet Internet Gopher A utility that verifies connections to one or more remote hosts. The ping command uses the ICMP echo request and echo reply packets to determine whether a particular IP system on a network is functional. Ping is useful for diagnosing IP network or router failures.

View detailed answer →

Question 35: How do you depict an IP address?

Answer: It can be done in three possible ways: – using Dotted-decimal. For example: 192.168.0.1 – using Binary. For example: 10000010.00111011.01110010.01110011 – using Hexadecimal. For example: 82 1E 10 A1

View detailed answer →

Question 36: How do you go to privileged mode? How do you switch back to user mode?

Answer: To access privileged mode, you enter the command “enable” on the prompt. In order to get back to user mode, enter the command “disable”

View detailed answer →

Question 37: What is HDLC?

Answer: HDLC is short for High Level Data Link Control protocol, and is a propriety protocol of CISCO. It is the default encapsulation operated within CISCO routers.

View detailed answer →

Question 38: How are internetworks created?

Answer: nternetworks are created when networks are connected using routers. Specifically, the network administrator assigns a logical address to every network that connects to the router.

View detailed answer →

Question 39: What is Bandwidth?

Answer: Bandwidth refers to the transmission capacity of a medium. It is a measure of how much volume a transmission channel can handle, and is measured in Kbps.

View detailed answer →

Question 40: How does Hold-downs work?

Answer: Hold-downs prevent regular update messages from reinstating a downed link by removing that link from update messages. It uses triggered updates to reset the hold-down timer.

View detailed answer →

Question 41: What are packets?

Answer: Packets are the results of data encapsulation. These are data that has been wrapped under the different protocols of the OSI layers. Packets are also referred to as datagrams.

View detailed answer →

Question 42: What are segments?

Answer: Segments are sections of a data stream that comes from the upper OSI layers and ready for transmission towards the network. Segments are the logic units at the Transport Layer.

View detailed answer →

Question 43: Give some benefits of LAN switching.

Answer: allows full duplex data transmission and reception – media rate adaption – easy and efficient migration

View detailed answer →

Question 44: What is Route Poisoning?

Answer: Route Poisoning is the process of inserting a table entry of 16 to a route, making it unreachable. This technique is used in order to prevent problems caused by inconsistent updates on a route.

View detailed answer →

Question 45: How do you find valid hosts in a subnet?

Answer: The best way to go about this is to use the equation 256 minus the subnet mask. The hosts that are considered valid are those that can be found between the subnets.

View detailed answer →

Question 46: What is DLCI?

Answer: DLCI, or Data Link Connection Identifiers, are normally assigned by a frame relay service provider in order to uniquely identify each virtual circuit that exists on the network.

View detailed answer →

Question 47: Brielfly explain the conversion steps in data encapsulation.

Answer: From a data transmitter’s point of reference, data from the end user is converted to segments. Segments are then passed on to the other layers and converted into packets or datagrams. These packets are then converted into frames before passing on to the network interface. Finally, frames are converted to bits prior to actual data transmission.

View detailed answer →

Question 48: What are the different types of passwords used in securing a CISCO router?

Answer: There are actually five types of passwords that can be used. These are enable secret, enable, virtual terminal, console, and auxiliary.

View detailed answer →

Question 49: Why is network segmentation a good idea when managing a large network?

Answer: For a network administration, segmenting a network would help ease network traffic and ensures that high bandwidth is made available at all times for all users. This translates to better performance especially for a growing network.

View detailed answer →

Question 50: What are the things that can be accessed in a CISCO router's identifying information?

Answer: The hostname and the Interfaces. The hostname is the name of your router. The Interfaces are fixed configurations that refer to the router ports.

View detailed answer →

Question 51: Differentiate Logical Topology from Physical Topology

Answer: Logical Topology refers to the signal path through the physical topology. Physical Topology is the actual layout of the network medium.

View detailed answer →

Question 52: What causes a triggered update to reset the router hold-down timer?

Answer: This may happen when the hold-down timer has already expired, or when the router received a processing task that incidentally was proportional to the number of links in the internetwork.

View detailed answer →

Question 53: In configuring a router, what command must be used if you want to delete the configuration data that is stored in the NVRAM?

Answer: A. erase running-config B. erase startup-config C. erase nvram D. delete nvram Correct Answer: B. erase startup-config

View detailed answer →

Question 54: Referring to the commands shown, what command must next be used on the branch router prior to traffic being sent to the router router?

Answer: Hostname: Branch Hostname: Remote PH# 123-6000, 123-6001 PH# 123-8000, 123-8001 SPID1: 32055512360001 SPID1: 32055512380001 SPID2: 32055512360002 SPID2: 32055512380002 isdn switch-type basic ni username Remote password cisco interface bri0 ip address 10.1.1.1 255.255.255.0 encapsulation ppp ppp authentication chap isdn spid1 41055512360001 isdn spid2 41055512360002 dialer map ip 10.1.1.2 name Remote 1238001 dialer-list 1 protocol ip permit Correct Answer: (config-if)# dialer-group 1

View detailed answer →

Question 55: When configuring a router utilizing both physical and logical interfaces, what factor must be considered in determining the OSPF router ID?

Answer: A. The highest IP address of any physical interface. B. The lowest IP address of any logical interface. C. The middle IP address of any logical interface.. D. The lowest IP address of any physical interface. E. The highest IP address of any interface. F. The highest IP address of any logical interface. G. The lowest IP address of any interface. Correct Answer: A. The highest IP address of any physical interface.

View detailed answer →

Question 56: Mention what is the difference between the switch, hub, and router?

Answer: Hub Switch Router Hub has single broadcast domain and collision domain. Anything comes in one port is sent out to the others.  It is a device that filters and forwards packets between LAN segments. Switches have single broadcast domain and multiple collision domains. It supports any packet protocol, as such it operates at the data link layer 2 and layer 3  Router is a device which transmits data packets along networks.

View detailed answer →

Question 57: Mention what does data packets consist of?

Answer: A data packet consists of sender’s information, recipient’s information, and the data contained.  It also has the numeric identification number that defines the packet number and order.  When data is send across the network, that information is segmented into data packets.  In short, data packets carry the information and routing configuration for your transferred message.  

View detailed answer →

Question 58: Mention what is DHCP?

Answer: DHCP stands for Dynamic Host Configuration Protocol.  DHCP assigns an IP address automatically to a given workstation client.  You can also make static IPS for machines like printers, servers, routers and scanners.

View detailed answer →

Question 59: Mention what is BOOTP?

Answer: BOOTP is a computer networking protocol used to deploy an IP address to network devices from a configuration server

View detailed answer →

Question 60: Explain why is UDP lease favored when compared to TCP?

Answer: It is because UDP is un-sequenced and unreliable. It is not capable of creating virtual circuits and acknowledgments

View detailed answer →

Question 61: Mention what is the difference between dynamic IP and static IP addressing?

Answer: Dynamically IP addresses are provided by DHCP server and static IP address are given manually.

View detailed answer →

Question 62: Mention what are the ranges for the private IPS?

Answer: Ranges for private IPS are Class A: 10.0.0.0 – 10.0.0.255 Class B: 172.16.0.0 – 172.31.0.0 Class C: 192.168.0.0 – 192.168.0.255

View detailed answer →

Question 63: In how many ways you can access router?

Answer: You can access it in three ways Telnet (IP) AUX (Telephone) Console (Cable)

View detailed answer →

Question 64: Explain what is EIGRP?

Answer: EIGRP stands for Enhanced Interior Gateway Routing Protocol; it is a routing protocol designed by Cisco Systems.  It is availed on a router to share routes with other routers within the same autonomous system. Unlike other routers like RIP, EIGRP only sends incremental updates, decreasing the workload on the router and the amount of data that needs to be transferred.

View detailed answer →

Question 65: Mention what is the matric of EIGRP protocol?

Answer: EIGRP protocol consists of Bandwidth Load Delay Reliability MTU Maximum Transmission Unit  

View detailed answer →

Question 66: Mention what does the clock rate do?

Answer: Clockrate enables the routers or DCE equipment to communicate properly.

View detailed answer →

Question 67: Mention what command you must use if you want to delete or remove the configuration data that is stored in the NVRAM?

Answer: Erase startup- coding is the command you must use if you want to delete the configuration data that is stored in the NVRAM

View detailed answer →

Question 68: Mention what is the difference between TCP and UDP?

Answer: TCP and UDP both are protocols for sending files across computer network              TCP (Transmission Control Protocol)               UDP (User Datagram Protocol) TCP is connection oriented protocol. When connection lost during transferring files, the server would request the lost part.  While transferring a message, there is no corruption while transferring a message  UDP is based on connectionless protocol. When you send data, there is no guarantee whether your transferred message will reach there without any l...

View detailed answer →

Question 69: Explain the difference between half-duplex and full-duplex?

Answer: Full duplex means that the communication can occur in both directions at the same time, while half duplex means that the communication can occur in one direction at time.

View detailed answer →

Question 70: Mention the conversion steps of data encapsulation?

Answer: Conversion steps of data encapsulation includes   Layer one, two and Three ( Application/presentation/session) : Alphanumeric input from the user is converted into Data Layer Four (Transport): Data is converted into small segments Layer Five (Network): Data converted into packets or datagrams and Network header is added Layer Six (Data Link): Datagrams or packets are built into frames Layer Seven (Physical): Frames are converted into bits

View detailed answer →

Question 71: What command do we give if router IOS is stucked?

Answer: Cntrl+Shift+F6 and X is the command we give if router IOS is stucked.

View detailed answer →

Question 72: Explain what is route poisoning?

Answer: Route poisoning is a technique of preventing a network from transmitting packets through a route that has become invalid.

View detailed answer →

Question 73: What route entry will be assigned to dead or invalid route in case of RIP?

Answer:  What route entry will be assigned to dead or invalid route in case of RIP?

View detailed answer →

Question 74: What is the purpose of the Data Link?

Answer: The job of the Data Link layer is to check messages are sent to the right device. Another function of this layer is framing.

View detailed answer →

Question 75: What is the key advantage of using switches?

Answer: When a switch receives a signal, it creates a frame out of the bits that was extracted from that signal. With this process, it gains access and reads the destination address, after which it forwards that frame to the appropriate port. This is a very efficient means of data transmission, instead of broadcasting it on all ports.

View detailed answer →

Question 76: When does network congestion occur?

Answer: Network congestion occurs when too many users are trying to use the same bandwidth. This is especially true in big networks that do not resort to network segmentation.

View detailed answer →

Question 77: Does a bridge divide a network into smaller segments?

Answer: Not really. What a bridge actually does is to take the large network and filter it, without changing the size of the network.

View detailed answer →

Question 78: What is the role of the LLC sublayer?

Answer: The LLC sublayer, short for Logical Link Control, can provide optional services to an application developer. One option is to provide flow control to the Network layer by using stop/start codes. The LLC can also provide error correction.

View detailed answer →

Question 79: How does RIP differ from IGRP?

Answer: RIP relies on the number of hops in order to determine the best route to a network. On the other hand, IGRP takes consideration many factors before it decides the best route to take, such as bandwidth, reliability, MTU and hop count.

View detailed answer →

Question 80: What are the different memories used in a CISCO router?

Answer: NVRAM stores the startup configuration file – DRAM stores the configuration file that is being executed – Flash Memory – stores the Cisco IOS.

View detailed answer →

Question 81: What is the function of the Application Layer in networking?

Answer: The Application Layer supports the communication components of an application and provides network services to application processes that span beyond the OSI reference model specifications. It also synchonizes applications on the server and client.

View detailed answer →

Question 82: What is 100BaseFX?

Answer: This is Ethernet that makes use of fiber optic cable as the main transmission medium. The 100 stands for 100Mbps, which is the data speed.

View detailed answer →

Question 83: Differentiate full-duplex from half-duplex.

Answer: In full-duplex, both the transmitting device and the receiving device can communicate simultaneously, that is, both can be transmitting and receiving at the same time. In the case of half-duplex, a device cannot receive while it is transmitting, and vice versa.

View detailed answer →

Question 84: How does cut-through LAN switching work?

Answer: In Cut-Through LAN switching, as soon as the router receives the data frame, it will immediately send it out again and forward it to the next network segment after reading the destination address.

View detailed answer →

Question 85: Utilizing RIP, what is the limit when it comes to number of hops?

Answer: The maximum limit is 15 hop counts. Anything higher than 15 indicates that the network is considered unreachable.

View detailed answer →

Question 86: What is a Frame Relay?

Answer: Frame Relay is a WAN protocol that provides connection-oriented communication by creating and maintaining virtual circuits. It has a high performance rating and operates at the Data Link and Physical Layers.

View detailed answer →

Question 87: How do you configure a Cisco router to route IPX?

Answer: The initial thing to do is to enable IPX routing by using the “ipx routing” command. Each interface that is used in the IPX network is then configured with a network number and encapsulation method.

View detailed answer →

Question 88: What are the different IPX access lists?

Answer: There are two access lists: Standard and Extended. Standard Access List can only filter the source or destination IP address. An Extended Access List uses the source and destination IP addresses, port, socket and protocol when filtering a network.

View detailed answer →

Question 89: Explain the benefits of VLANs.

Answer: VLANs allow the creation of collision domains by groups other than just physical location. Using VLANs, it is possible to establish networks by different means, such as by function, type of hardware, protocol, among others. This is a big advantage when compared to conventional LANs wherein collision domains are always tied to physical location.

View detailed answer →

Question 90: What is subnetting?

Answer: Subnetting is the process of creating smaller networks from a big parent network. Being a part of a network, each subnet is assigned some additional parameters or identifier to indicate its subnet number.

View detailed answer →

Question 91: What are the advantages of a layered model in the networking industry?

Answer: A layered network offers many advantages. It allows administrators to make changes in one layer without the need to make changes in the other layers. Specialization is encouraged, allowing the network industry to make progress faster. A layered model also lets administrators troubleshoot problems more efficiently.

View detailed answer →

Question 92: Why is UDP lease favored when compared to TCP?

Answer: It’s because UDP is unreliable and unsequenced. It is not capable of establishing virtual circuits and acknowledgements.

View detailed answer →

Question 93: What are some standards supported by the Presentation layer?

Answer: Presentation layer supports many standards, which ensures that data is presented correctly. These include PICT, TIFF and JPEG for graphics, MIDI, MPEG and QuickTime for Video/Audio.

View detailed answer →

Question 94: What's the simplest way to remotely configure a router?

Answer: n cases when you need to configure a router remotely, the most convenient is to use the Cisco AutoInstall Procedure. However, the router must be connected to the WAN or LAN through one of the interfaces.

View detailed answer →

Question 95: What does the show protocol display?

Answer: routed protocols that is configured on the router – the address assigned on each interface – the encapsulation method that was configured on each interface

View detailed answer →
Ccna interview preparation tip: Start with basic definitions, then prepare practical examples, common mistakes, project usage, scenario-based questions and HR discussion points.