Data Grid Interview Questions and Answers

Prepare Data Grid interview questions for freshers and experienced candidates. This page includes important questions, answer previews, preparation guidance, related interview topics and cached content for faster page loading.

🧠
10+ Data Grid questions available

About Data Grid Interview Preparation

The DataGrid Web server control is a powerful tool for displaying information from a data source. It is easy to use; you can display editable data in a professional-looking grid by setting only a few propertie

For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example, and connect your answer with your project or work experience.

Data Grid Questions List

Quick list of important Data Grid interview questions. Detailed answer previews are available below.

  1. What is a DataGrid or Grid View?
  2. Hi, I was asked this in an interview I want to add buttons,images,etc to the footer of a datagrid at runtime. How would I achieve this?
  3. How to add controls in datagrid ?
  4. What are the events used in the datagrid?
  5. In datagrid, is it possible to add rows one by one at runtime. That means after entering data in one row next row will be added.
  6. How mts component link in .Aspx pages ?
  7. How do you bind data in the DataGrid?
  8. What is the OCI Buffer Array Size option for in the View - Options - Oracle - General section?
  9. Why can not I add a new record by hitting the down arrow key in the data tab?
  10. What is the Clone Cursor Options for on the SaveAs dialogs in the Schema Browser and (SQL) Editor?

Question 1: What is a DataGrid or Grid View?

Answer: The DataGrid Web server control is a powerful tool for displaying information from a data source. It is easy to use; you can display editable data in a professional-looking grid by setting only a few properties. At the same time, the grid has a sophisticated object model that provides you with great flexibility in how you display the data.

View detailed answer →

Question 2: Hi, I was asked this in an interview I want to add buttons,images,etc to the footer of a datagrid at runtime. How would I achieve this?

Answer: As they ask you to do it at run time, you need to add the controls to the control collection of the cell of the footer row of the gridView.Button myBtn = new Button(); gvTest.FooterRow.Cells[1].Controls.Add(myBtn);Play caution where the dynamic addition is done if you want it to persist.

View detailed answer →

Question 3: How to add controls in datagrid ?

Answer: If you want to add the controls on the grid, you can use item template.Example:<asp:TemplateField><ItemTemplate><asp:CheckBox ID="Chk" runat="server" /></ItemTemplate></asp:TemplateField>

View detailed answer →

Question 4: What are the events used in the datagrid?

Answer: ItemCommandItemDataBoundEditCommandUpdateCommandCancelCommandLoadinitDataBinding

View detailed answer →

Question 5: In datagrid, is it possible to add rows one by one at runtime. That means after entering data in one row next row will be added.

Answer: Exampledim da as new sqldataadapter("select...",conn)dim ds as new datasetda.fill(ds,xyz)dim dr as datarowdr=ds.tables(0).rows.newrowwith dr.items(0)=textbox1.text.items(1)=textbox2.text.items(2)=textbox3.textds.tables(0).addrow(dr)datagrid1.datasource=ds.tables(0)

View detailed answer →

Question 6: How mts component link in .Aspx pages ?

Answer: A basic MTS architecture is made up of: The MTS Executive (mtxex.dll) The Factory Wrappers and Context Wrappers for each component The MTS Server Component MTS clients Auxiliary systems like: COM runt...

View detailed answer →

Question 7: How do you bind data in the DataGrid?

Answer: Binding Data in DataGrid means how we show the data from a table or a relation in our DataGrid.Suppose We want to show the data of "Customers" table of "Northwind" database present in SQL Server on the Button Click. Now Follow the given steps....step 1: Drag a DataGrid and a Button control on the Page.step 2: In the Code behind Use the namespace asusing System.Data.SqlClient;step 3: Write the following code in the Button's Click event handler...protected void Button1_Click(object sender,EventArgs e){SqlConnection con=new SqlConnection ("server=rajkumar;uid=sa;pwd=kumar;database=northwind) ;SqlDataAdapter da_show=new SqlDataAdapter (" select P...

View detailed answer →

Question 8: What is the OCI Buffer Array Size option for in the View - Options - Oracle - General section?

Answer: After a SELECT query is executed, we must retrieve the rows from the Oracle server to your PC. We do not retrieve the rows all at once, nor do we retrieve them one at a time (unless there is a LONG or LOB column involved). We retrieve the rows in blocks. The number of rows retrieved in each block is the number of rows you specify with "OCI Array Buffer Size". TOAD defaults to 25 because SQL*Plus defaults to 25. In my opinion, an optimal setting is more like 500 or 1000. Here is why: If your dataset has 1,000 rows, and your OCI Array Buffer size is set to 25, then TOAD has to make 40 (that's 1000 / 25) round trips across the network to retriev...

View detailed answer →

Question 9: Why can not I add a new record by hitting the down arrow key in the data tab?

Answer: Please upgrade your copy of TOAD to at least version 7.4.0.3. This functionality has been restored

View detailed answer →

Question 10: What is the Clone Cursor Options for on the SaveAs dialogs in the Schema Browser and (SQL) Editor?

Answer: After a SELECT query is executed, we must retrieve the rows from the Oracle server to your PC. We do not retrieve the rows all at once, nor do we retrieve them one at a time (unless there is a LONG or LOB column involved). We retrieve the rows in blocks. The number of rows retrieved in each block is the number of rows you specify with "OCI Array Buffer Size". TOAD defaults to 25 because SQL*Plus defaults to 25. In my opinion, an optimal setting is more like 500 or 1000. Here is why: If your dataset has 1,000 rows, and your OCI Array Buffer size is set to 25, then TOAD has to make 40 (that's 1000 / 25) round trips across the network to retriev...

View detailed answer →
Data Grid interview preparation tip: Start with basic definitions, then prepare practical examples, common mistakes, project usage, scenario-based questions and HR discussion points.