About Dojo Interview Preparation
Dojo toolkit is open source DHTML toolkit written in JavaScript. In other words, it is a set of JavaScript libraries. Dojo toolkit aims to solve some long-standing historical problems with DHTML such as browser incompatibility.
For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example,
and connect your answer with your project or work experience.
Dojo Questions List
Quick list of important Dojo interview questions. Detailed answer previews are available below.
- What is and Why Dojo Toolkit ?
- What is Dojo Toolkit ?
- Why Dojo Toolkit ?
- Features of Dojo Toolkit ?
- List out the Dojo Toolkit Libraries ?
- Explain Event System in Dojo ?
- Can we have to use dojox/mobile/parser for Dojo Mobile applications?
- Relation between AJAX and Dojo?
- Explain about Language Libraries in Dojo?
- What are Application Support Libraries in Dojo?
- Explain about Environment-Specific Libraries in Dojo?
- Example on Drag and Drop in Dojo framework?
- Example on Color Picker in Dojo framework?
- Example on Progress Bar in Dojo framework?
- Give some components that comes along with Dojo framework?
- What are the disadvantages of Dojo?
- Example of Dojo script using widgets?
- What is Widget Toolkit in Dojo?
- What is the point in Dojo?
- What is the basic structure in Dojo?
- Explain dojo/ready module functions?
- Do you know why does in many of tests html files have style="visibility:hidden;"?
- How to develop applications which support iOS VoiceOver?
- Are applications using Dojo Mobile accessible?
Question 1: What is and Why Dojo Toolkit ?
Answer: Dojo toolkit is open source DHTML toolkit written in JavaScript. In other words, it is a set of JavaScript libraries. Dojo toolkit aims to solve some long-standing historical problems with DHTML such as browser incompatibility. Dojo toolkit also allows you easily add dynamic capabilities into the web pages by the usage of pre-built widgets and animations. Because it is client-side technology, it can work with any server side technology.
View detailed answer →
Question 2: What is Dojo Toolkit ?
Answer: Open Source DHTML toolkit written in JavaScript. It is a set of JavaScript libraries. Aims to solve some long-standing historical problems with DHTML – Browser incompatibility. Allows you to easily build dynamic capabilities into web pages ie. Widgets, Animations. You can use Dojo toolkit to make your web applications to be more usable, responsive, and functional. Using Dojo toolkit is one of the most effective means of building AJAX based Web applications. Dojo provides lots of plumbing facilities, for example, it hides low-level XMLHttpRequest processing. It also handles browser incompatibilities.
View detailed answer →
Question 3: Why Dojo Toolkit ?
Answer: You can use Dojo to make your web applications more useable, responsive, and functional Supports AJAX. Dojo provides lots of plumbing facilities i.e.Hides XMLHttpRequest processing, Handles browser incompatibilities. Dojo provides powerful AJAX-based IO abstraction. What this means is that it handles asynchronous communicationthrough the usage of XMLHttpRequest. Again this is called remoting. It provides hooks for backward, forward, bookmarking support. Its event system is pretty powerful, for example, it lets you to invoke your event handler before or after an event occurs.This is called “aspect-oriented” event system. It does pr...
View detailed answer →
Question 4: Features of Dojo Toolkit ?
Answer: Powerful AJAX-based I/O abstraction (remoting). Graceful degradation. Backward, forward, bookmarking support. Aspect-oriented event system. Markup-based UI construction through widgets. Widget prototyping. Animation
View detailed answer →
Question 5: List out the Dojo Toolkit Libraries ?
Answer: dojo.io: AJAX-based communication with the serverdojo.event: unified event system for DOM and programmatic eventsdojo.lang: utility routines to make JavaScript easier to use.dojo.string: String manipulation routinesdojo.dom: DOM manipulation routinesdojo.style: CSS Style manipulation routinesdojo.html: HTML specific operationsdojo.reflect: Reflection APIdojo.date: Date manipulationdojo.logging.Logger: Logging librarydojo.profile: JS Profilerdojo.regexp: Regular Expression generatorsdojo.dad: Drag and Dropdojo.collections: Collection data structuresdojo.crypto: Cryptographic APIdojo.reflection: Reflection routinesdojo.math: Mathematic routines...
View detailed answer →
Question 6: Explain Event System in Dojo ?
Answer: Dojo’s event system offers a refreshing alternative to the normal JavaScript events. With Dojo, you connect functions to one another, creating a link that calls one function when another fires. dojoAttachEvent dojoAttachEvent allows you to specify DOM event handlers in a very concise manner: dojo.webui.widgets.MyWidget = function() { … this.templateString = ‘<div dojoAttachPoint=”divNode”dojoAttachEvent=”onClick; onMouseOver: onNode;”></div>’;} In other words, for a widget that contains the above templateString, there is a div node, that will listen for onclick and onmouseover ...
View detailed answer →
Question 7: Can we have to use dojox/mobile/parser for Dojo Mobile applications?
Answer: No, we don’t have to. dojox/mobile/parser is a subset of dojo.parser. Usage and how it works are basically the same. It has no mobile specific features. dojox/mobile/parser’s ONLY advantage over dojo.parser is its smaller code size. If your application unfortunately does not work with dojox/mobile/parser, you can replace it with dojo.parser. Also if you are embeding your mobile application in an hybrid container such as Cordova, the size might not matter that much and you might prefer to pick the full parser.
View detailed answer →
Question 8: Relation between AJAX and Dojo?
Answer: • Dojo is sometimes advertised as AJAX framework • It is able to make AJAX requests with Dojo • But the technique of binding is under the abstraction layer that Dojo has.
View detailed answer →
Question 9: Explain about Language Libraries in Dojo?
Answer: • dojo.lang.* • Wrappers for common idioms • Functional programming APIs • For Example – dojo.lang.forEach – dojo.lang.map – dojo.lang.assert
View detailed answer →
Question 10: What are Application Support Libraries in Dojo?
Answer: • Consist of the most interesting routines • IO package provides routines e.g. for AJAX binding • DND package provides routines for drag-and-drop operations • There is also some useful routines in logging, storage and animation packages
View detailed answer →
Question 11: Explain about Environment-Specific Libraries in Dojo?
Answer: • Libraries provides routines for handling the environment • Consist of svg, html, style and dom packages • Provides some methods for arrange HTML document • There is also methods for handling DOM trees and SVG models • Those routines extend existing routines
View detailed answer →
Question 12: Example on Drag and Drop in Dojo framework?
Answer: This is a technique of dragging an item. Click an object or specific item that have to be dragged and dropped, you hold down the mouse button and drag the object to the suitable destination. <html> <head> <title>Dojo Drag and Drop Example</title> <script type="text/javascript" src="dojo.js" djConfig="parseOnLoad: true"> </script> <script type="text/javascript"> dojo.require("dojo.dnd.source"); dojo.require("dojo.parser"); </script> </head> <body> <h1>Drag and Drop</h1> <table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tr> <td valign="top"> <!...
View detailed answer →
Question 13: Example on Color Picker in Dojo framework?
Answer: The dojox.widget.ColorPicker widget that allows user to select a color (in hexa format). This is a form component. We can add this component on the form to our requirement. <html> <head> <title>Color Picker Example</title> <style type="text/css"> @import "../dijit/themes/soria/soria.css"; @import "/resources/dojo.css"; @import "../dojox/widget/ColorPicker/ColorPicker.css"; </style> <script type="text/javascript" src="dojo.js" djConfig="parseOnLoad: true"></script> <script type="text/javascript"> dojo.require("dojox.widget.ColorPicker"); dojo.require("dojo.parser"); </script> &...
View detailed answer →
Question 14: Example on Progress Bar in Dojo framework?
Answer: The progress bar is a GUI (Graphical User Interface) that gives dynamic feedback on the progress of a long-running operation. The progress bar can be updated by calling the JavaScript functions. Which works best for long-running JavaScript operations or a series of JavaScript XHR calls to the server. Progress bar performs to multiple types of works such as: download or upload any files and representation of the progress in a percent format. <html> <head> <title>Progress Bar Demo</title> <style type="text/css"> @import "../resources/dojo.css"; @import "../dijit/themes/tundra/tundra.css"; </style> <...
View detailed answer →
Question 15: Give some components that comes along with Dojo framework?
Question 16: What are the disadvantages of Dojo?
Answer: Even if Dojo is nice, beautiful etc, it is quite heavy The documentation is still quite narrow Needs much network Developer depends on the browser support for the Dojo There is no way to hide the Dojo code in case of commercial application
View detailed answer →
Question 17: Example of Dojo script using widgets?
Answer: <script> dojo.require(”dojo.widget.Editor2”); </script> <!-- ... --> <textarea dojoType=”Editor2”> ... </textarea>
View detailed answer →
Question 18: What is Widget Toolkit in Dojo?
Answer: 2 • Widget toolkit is also a very noticeable part of Dojo toolkit• Widget is a user interface object that has a layout and some properties• In Dojo widgets are HTML+CSS bound by JavaScript• Dojo has lots of useful widgets e.g. Tabs, sorting table, dialogs 0 :: What is Widget Toolkit in Dojo? • Widget too • Widget toolkit is also a very noticeable part of Dojo toolkit• Widget is a user interface object that has a layout and some properties• In Dojo widgets are HTML+CSS bound by JavaScript• Dojo has lots of useful widgets e.g. Tabs, sorting table, dialogs lkit is also a very noticeable part of Dojo t...
View detailed answer →
Question 19: What is the point in Dojo?
Answer: • Dojo bases on the HTML and JavaScript • Developer has not to use any strange programming language • Dojo ups abstraction layer in a higher level • Developer has not to reinvent wheel when starting programming project
View detailed answer →
Question 20: What is the basic structure in Dojo?
Answer: The basic directory structure of the application is very simple and it will evolve later: /index.html - The application entry point. /app - The application module. /app/main.js - The main script for app module.
View detailed answer →
Question 21: Explain dojo/ready module functions?
Answer: The dojo/ready module provides a function that registers a callback that will run once three conditions have met: The DOM is ready All outstanding modules of requested code have completed loading Other registered functions with a higher priority have completed.
View detailed answer →
Question 22: Do you know why does in many of tests html files have style="visibility:hidden;"?
Answer: It is to prevent raw HTML rendering result from being shown before dojo’s rendering finishes. The visibility will be restored by the initialization code in dojox/mobile/common.
View detailed answer →
Question 23: How to develop applications which support iOS VoiceOver?
Answer: Make sure to set the alt, title and role attributes. VoiceOver will read widgets with these attributes set. See tests/test_a11y.html for examples. However, the value of a SpinWheel can not be read by VoiceOver in 1.8.
View detailed answer →
Question 24: Are applications using Dojo Mobile accessible?
Answer: Some Dojo Mobile widgets are not accessible. For example, the ScrollableView can only be scrolled by using touch gestures. You must develop alternative ways, ex. buttons for scrolling, to ensure accessibility. Other examples requiring alternatives are SwapView flip and ListItems editing.
View detailed answer →