About Linq Interview Preparation
Linq interview questions and answers for freshers and experienced candidates, including basic concepts, advanced topics, practical examples, project discussion points and common HR preparation guidance.
For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example,
and connect your answer with your project or work experience.
Linq Questions List
Quick list of important Linq interview questions. Detailed answer previews are available below.
- Explain what is LINQ? Why is it required?
- What are the types of LINQ?
- Explain how LINQ is useful than Stored Procedures?
- List out the three main components of LINQ? Explain what is the extension of the file, when LINQ to SQL is used?
- Define what is Where clause and Let clause?
- Explain why SELECT clause comes after FROM clause in LINQ?
- Explain what is the use of System.XML.Xlinq.dll?
- Explain what is lambda expressions in LINQ?
- Explain how LINQ with databases can be used?
- Explain what is the difference between Skip() and SkipWhile() extension method?
- In LINQ how will you find the index of the element using where () with Lambda Expressions?
- Explain how you can assign a lambda expression to a delegate?
- Explain what is the difference between Statement Lambda and Expression Lambda?
- Mention what is the role of DataContext classes in LINQ?
- Explain what are LINQ query expressions?
- Explain what are compiled queries?
- Explain how standard query operators useful in LINQ?
- Explain what is the purpose of LINQ providers in LINQ?
- Explain how you can retrieve a single row with LINQ?
- LINQ query is executed in which statement?
- Explain what is "LINQ to Objects"?
- Explain how you can differentiate between Conversion Operator "ToDictionary" and "IEnumerable" of LINQ?
- How LINQ is beneficial than Stored Procedures?
- Why Select clause comes after from clause in LINQ?
- What is the use of System.XML.XLinq.dll?
- What is the use of System.Data.DLinq.dll?
- Which assembly represents the core LINQ API?
- What is the benefit of using LINQ on Dataset?
- Explain what is LINQ to Objects?
- Explain how you can differentiate between Conversion Operator ToDictionary and IEnumerable of LINQ?
Question 1: Explain what is LINQ? Why is it required?
Answer: Language Integrated Query or LINQ is the collection of standard query operators which provides query facilities into.NET framework language like C#, VB.NET. LINQ is required as it bridges the gap between the world of data and world of objects.
View detailed answer →
Question 2: What are the types of LINQ?
Question 3: Explain how LINQ is useful than Stored Procedures?
Answer: Debugging: It is difficult to debug a stored procedure but as LINQ is part of.NET, visual studios debugger can be used to debug the queries Deployment: For stored procedure, additional script should be provided but with LINQ everything gets compiled into single DLL hence deployment becomes easy Type Safety: LINQ is type safe, so queries errors are type checked at compile time
View detailed answer →
Question 4: List out the three main components of LINQ? Explain what is the extension of the file, when LINQ to SQL is used?
Answer: Three main components of LINQ are Standard Query Operators Language Extensions LINQ Providers The extension of the file used is .dbml
View detailed answer →
Question 5: Define what is Where clause and Let clause?
Answer: Where clause: It allows adding some conditional filters to the query. Let clause: It allows defining a variable and assigning it a value calculated from the data values.
View detailed answer →
Question 6: Explain why SELECT clause comes after FROM clause in LINQ?
Answer: With other programming language and C#, LINQ is used, it requires all the variables to be declared first. “FROM” clause of LINQ query defines the range or conditions to select records. So, FROM clause must appear before SELECT in LINQ.
View detailed answer →
Question 7: Explain what is the use of System.XML.Xlinq.dll?
Question 8: Explain what is lambda expressions in LINQ?
Answer: Lambda expression is referred as a unique function use to form delegates or expression tree types, where right side is the output and left side is the input to the method. For writing LINQ queries particularly, Lambda expression is used.
View detailed answer →
Question 9: Explain how LINQ with databases can be used?
Answer: LINQ supports XML, SQL, Dataset and Objects. Through LINQ to objects or LINQ to Datasets one can use LINQ with other databases. The objects and datasets take care of database particular operations, and LINQ only needs to deal with those objects and not the database operations directly.
View detailed answer →
Question 10: Explain what is the difference between Skip() and SkipWhile() extension method?
Answer: Skip() : It will take an integer argument and from the given IEnumerable it skips the top n numbers SkipWhile (): It will continue to skip the elements as far as the input condition is true. It will return all remaining elements if the condition is false
View detailed answer →
Question 11: In LINQ how will you find the index of the element using where () with Lambda Expressions?
Answer: In order to find the index of the element using where () with the lambda expression Where ( ( i, ix ) => i == ix);
View detailed answer →
Question 12: Explain how you can assign a lambda expression to a delegate?
Answer: To assign a lambda expression to a delegate Delegate int del (int i); Del myDelegate=x=>x*x; Intj = myDelegate (4); //j=16
View detailed answer →
Question 13: Explain what is the difference between Statement Lambda and Expression Lambda?
Answer: Expression Lambdas are extensively used in the construction of Expression Trees To create expression trees statement lambdas cannot be used
View detailed answer →
Question 14: Mention what is the role of DataContext classes in LINQ?
Answer: DataContext class acts as a bridge between SQL Server database and the LINQ to SQL. For accessing the database and also for changing the data in the database, it contains connections string and the functions.
View detailed answer →
Question 15: Explain what are LINQ query expressions?
Answer: Query expression is nothing but an LINQ query. It is a combination of query clauses that identifies the data sources for a query. It contains information for sorting, filtering, grouping or joining to apply to the source data. It determines what information should be retrieved from the data source.CV.
View detailed answer →
Question 16: Explain what are compiled queries?
Answer: In compiled LINQ queries, the plan is cached in a static class and static class is a global cache. Rather than preparing the query plan from scratch, LINQ prepares plan using stating class object.
View detailed answer →
Question 17: Explain how standard query operators useful in LINQ?
Answer: Standard Query Operators useful in LINQ are Get a total count of elements in the collection Order the results of a collection Grouping Computing average Joining two collections based on matching keys Filter the results
View detailed answer →
Question 18: Explain what is the purpose of LINQ providers in LINQ?
Answer: LINQ providers are set of classes that take an LINQ query which generates method that executes an equivalent query against a particular data source.
View detailed answer →
Question 19: Explain how you can retrieve a single row with LINQ?
Answer: To retrieve a single row with LINQ we need Public User GetUser (string userName) { DBNameDataContext myDB = new DBNameDataContext ( ) ; User user = myDB. Users. Single ( u, u.UserName => userName ); Return user; }
View detailed answer →
Question 20: LINQ query is executed in which statement?
Answer: In VB, an LINQ query is executed in the For Each Statement, and in the foreach statement for C#.
View detailed answer →
Question 21: Explain what is "LINQ to Objects"?
Answer: When LINQ queries any IEnumerable(Of T) collection or IEnumerable directly without the use of an intermediate LINQ provider or API such as LINQ to SQL or LINQ to XML is referred as “LINQ to Objects.”
View detailed answer →
Question 22: Explain how you can differentiate between Conversion Operator "ToDictionary" and "IEnumerable" of LINQ?
Answer: To solve the conversion type problems “IEnumerable” and “ToDictionary” conversion operator are used. “ToDictionary” conversion operator is the instance of Dictionary (k, T). The “keySelector” predicate recognizes the key of each item, while “elementSelector”, is used to extract each single item, if it is given. Extension method on “IEnumerable” is.AsEnumerable. AsEnumerable simply returns the source sequence as an object of type IEnumerable <T>.
View detailed answer →
Question 23: How LINQ is beneficial than Stored Procedures?
Answer: There are couple of advantage of LINQ over stored procedures. 1. Debugging - It is really very hard to debug the Stored procedure but as LINQ is part of .NET, you can use visual studio's debugger to debug the queries. 2. Deployment - With stored procedures, we need to provide an additional script for stored procedures but with LINQ everything gets complied into single DLL hence deployment becomes easy. 3. Type Safety - LINQ is type safe, so queries errors are type checked at compile time. It is really good to encounter an error when compiling rather than runtime exception!
View detailed answer →
Question 24: Why Select clause comes after from clause in LINQ?
Answer: The reason is, LINQ is used with C# or other programming languages, which requires all the variables to be declared first. From clause of LINQ query just defines the range or conditions to select records. So that’s why from clause must appear before Select in LINQ.
View detailed answer →
Question 25: What is the use of System.XML.XLinq.dll?
Answer: System.XML.XLinq.dll contains classes to provide functionality to use LINQ with XML.
View detailed answer →
Question 26: What is the use of System.Data.DLinq.dll?
Question 27: Which assembly represents the core LINQ API?
Question 28: What is the benefit of using LINQ on Dataset?
Answer: The main aim of using LINQ to Dataset is to run strongly typed queries on Dataset. Suppose we want to combine the results from two Datasets, or we want to take a distinct value from the Dataset, then it is advisable to use LINQ. Normally you can use the SQL queries to run on the database to populate the Dataset, but you are not able to use SQL query on a Dataset to retrieve a particular values. To get this you need to use ADO.NET functionalities. But, in case of LINQ, it provides more dignified way of querying the Dataset and provides some new features as compared to ADO.NET.
View detailed answer →
Question 29: Explain what is LINQ to Objects?
Answer: When LINQ queries any IEnumerable(Of T) collection or IEnumerable directly without the use of an intermediate LINQ provider or API such as LINQ to SQL or LINQ to XML is referred as “LINQ to Objects.”
View detailed answer →
Question 30: Explain how you can differentiate between Conversion Operator ToDictionary and IEnumerable of LINQ?
Answer: To solve the conversion type problems “IEnumerable” and “ToDictionary” conversion operator are used. “ToDictionary” conversion operator is the instance of Dictionary (k, T). The “keySelector” predicate recognizes the key of each item, while “elementSelector”, is used to extract each single item, if it is given. Extension method on “IEnumerable” is.AsEnumerable. AsEnumerable simply returns the source sequence as an object of type IEnumerable <T>.
View detailed answer →