Sap Interview Questions and Answers

Prepare Sap interview questions for freshers and experienced candidates. This page includes important questions, answer previews, preparation guidance, related interview topics and cached content for faster page loading.

💡
58+ Sap questions available

About Sap Interview Preparation

Sap interview questions and answers for freshers and experienced candidates, including basic concepts, advanced topics, practical examples, project discussion points and common HR preparation guidance.

For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example, and connect your answer with your project or work experience.

Sap Questions List

Quick list of important Sap interview questions. Detailed answer previews are available below.

  1. What guarantees the integration of all application modules?
  2. What are the central interfaces of the R/3 system?
  3. What is SAP dispatcher?
  4. What are the functions of dispatcher?
  5. What is a work process?
  6. Name various work processes of R/3 system?
  7. Define service (within R/3)?
  8. What are the roll and page areas?
  9. What are the different layers in R/3 system?
  10. What are the phases of background processing?
  11. Define Instance?
  12. What are R/3 Basis configurations?
  13. What is a SAP system?
  14. What is a Spool request?
  15. What are the types of Update requests?
  16. What is operation mode?
  17. How to create the operation mode?
  18. How to delete the operation mode?
  19. What is exceptional operation mode?
  20. .Explain the concept of "Business Content" in SAP Business Information Warehouse?
  21. Why do you usually choose to implement SAP?
  22. .What is WF and its importance?
  23. What is SAP R/3?
  24. What are presentation, application and database servers in SAP R/3?
  25. .Different types of ERP ?
  26. .What should be the approach for writing a BDC program?
  27. Explain open SQL vs native SQL?
  28. What are datasets?
  29. What are internal tables check table, value table, and transparent table?
  30. How to import data to SAP?

Question 1: What guarantees the integration of all application modules?

Answer: The R/3 basis system guarantees the integration of all application modules.  The R/3 basis s/w provides the run time environment for the R/3 applications ensures optimal integration, defines a stable architectural frame for system enhancements, and contains the administration tools for the entire system.One of the main tasks of the basis system is to guarantee the portability of the complete system.

View detailed answer →

Question 2: What are the central interfaces of the R/3 system?

Answer: Presentation Interface. Database Interface. Operating system Interface.

View detailed answer →

Question 3: What is SAP dispatcher?

Answer: SAP dispatcher is the control agent that manages the resources for the R/3 applications.

View detailed answer →

Question 4: What are the functions of dispatcher?

Answer: Equal distribution of transaction load to the work processes. Management of buffer areas in main memory.   Integration of the presentation levels. Organization of communication activities.

View detailed answer →

Question 5: What is a work process?

Answer: A work process is where individual dialog steps are actually processed and the work is done.  Each work process handles one type of request.

View detailed answer →

Question 6: Name various work processes of R/3 system?

Answer: Dialog or Online (processes only one request at a time). Background (Started at a specific time) Update (primary or secondary) Enque (Lock mechanism). Spool (generated online or during back ground processing for printing).

View detailed answer →

Question 7: Define service (within R/3)?

Answer: A service is a process or group of processes that perform a specific system function and often provide an application-programming interface for other processes to call.

View detailed answer →

Question 8: What are the roll and page areas?

Answer: Roll and page areas are SAP R/3 buffers used to store user contexts (process requests).  The SAP dispatcher assigns process requests to work processes as they are queued in the roll and page areas.   Paging area holds data from the application programs. Roll area holds data from previous dialog steps and data that characterize the user.

View detailed answer →

Question 9: What are the different layers in R/3 system?

Answer: Presentation Layer.                    Application Layer.                    Database Layer.

View detailed answer →

Question 10: What are the phases of background processing?

Answer: Job Scheduling.                     Job Processing.                     Job Overview.

View detailed answer →

Question 11: Define Instance?

Answer: An instance is an administrative unit in which components of an R/3 systems providing one or more services are grouped together.  The services offered by an instance are started and stopped at random.  All components are parameterized using a joint instance profile. A central R/3 system consists of a single instance in which all- necessary SAP services are offered. Each instance uses separate buffer areas.

View detailed answer →

Question 12: What are R/3 Basis configurations?

Answer: A central system with centrally installed presentation software. Two-level client/server system with rolled out presentation software. Two-level client/server system. Presentation and Application run on the same computer. Three-level client/server system. Presentation, Application and database each run on separate computers.

View detailed answer →

Question 13: What is a SAP system?

Answer: The union of all s/w components that are assigned to the same databases is called as a SAP system.

View detailed answer →

Question 14: What is a Spool request?

Answer: spool requests are generated during dialog or background processing and placed in the spool database with information about the printer and print format.  The actual data is places in the Tem Se (Temporary Sequential objects).

View detailed answer →

Question 15: What are the types of Update requests?

Answer: An update request can be divided into one primary (V1) and several Secondary update components (V2).  Time- critical operations are placed in V1 component and those whose timing is less critical are placed in V2 components.  If a V1 update fails, V2 components will not be processed.

View detailed answer →

Question 16: What is operation mode?

Answer: Switch the dialog work process to background work process vice versa using operation mode. RZ04 is monitor for the operation mode & instances. Create the operation modes and delete the operation modes. SM63 is used time table for operation mode RZ03 is used to switch the operation mode.

View detailed answer →

Question 17: How to create the operation mode?

Answer: Maintain the operation modes T_Code is – RZ04.We assign time table for the operation mode T_Code is – sm63.Then assign the instance.

View detailed answer →

Question 18: How to delete the operation mode?

Answer: First delete the time table and save empty. Then operation mode using

View detailed answer →

Question 19: What is exceptional operation mode?

Answer: We need extend the maintains +day,-day and date, we will do it.

View detailed answer →

Question 20: .Explain the concept of "Business Content" in SAP Business Information Warehouse?

Answer: Business Content is a pre-configured set of role and task-relevant information models based on consistent Metadata in the SAP Business Information Warehouse. Business Content provides selected roles within a company with the information they need to carry out their tasks. These information models essentially contain roles, workbooks, queries, InfoSources, InfoCubes, key figures, characteristics, update rules and extractors for SAP R/3, mySAP.com Business Applications and other selected applications.

View detailed answer →

Question 21: Why do you usually choose to implement SAP?

Answer: There are number of technical reasons numbers of companies are planning to implement SAP. It’s highly configurable, highly secure data handling, min data redundancy, max data consistency, you can capitalize on economics of sales like purchasing, tight integration-cross function.

View detailed answer →

Question 22: .What is WF and its importance?

Answer: Business Work Flow: Tool for automatic control and execution of cross-application processes. This involves coordinating the persons involved, the work steps required, the data, which needs to be processed (business objects). The main advantage is reduction in throughput times and the costs involved in managing business processes. Transparency and quality are enhanced by its use.

View detailed answer →

Question 23: What is SAP R/3?

Answer: A third generation set of highly integrated software modules that performs common business function based on multinational leading practice. Takes care of any enterprise however diverse in operation, spread over the world. In R/3 system all the three servers like presentation, application server and database server are located at different system.

View detailed answer →

Question 24: What are presentation, application and database servers in SAP R/3?

Answer: The application layer of an R/3 System is made up of the application servers and the message server. Application programs in an R/3 System are run on application servers. The application servers communicate with the presentation components, the database, and also with each other, using the message server. All the data are stored in a centralized server. This server is called database server.

View detailed answer →

Question 25: .Different types of ERP ?

Answer: SAP, BAAN, JD Edwards, Oracle Financials, Siebel, PeopleSoft. Among all the ERP’s most of the companies implemented or trying to implement SAP because of number of advantages aver other ERP packages.

View detailed answer →

Question 26: .What should be the approach for writing a BDC program?

Answer: Convert the legacy system data to a flat file and convert flat file into internal table. Transfer the flat file into sap system called “sap data transfer”. Call transaction(Write the program explicitly) or create sessions (sessions are created and processed ,if success data will transfer).

View detailed answer →

Question 27: Explain open SQL vs native SQL?

Answer: ABAP Native SQL allows you to include database-specific SQL statements in an ABAP program. Most ABAP programs containing database-specific SQL statements do not run with different databases. If different databases are involved, use Open SQL. To execute ABAP Native SQL in an ABAP program, use the statement EXEC. Open SQL (Subset of standard SQL statements), allows you to access all database tables available in the R/3 System, regardless of the manufacturer. To avoid conflicts between database tables and to keep ABAP programs independent from the database system used, SAP has generated its own set of SQL statements known as Open SQL.

View detailed answer →

Question 28: What are datasets?

Answer: The sequential files (processed on application server) are called datasets. They are used for file handling in SAP.

View detailed answer →

Question 29: What are internal tables check table, value table, and transparent table?

Answer: Internal table: It is a standard data type object, which exists only during the runtime of the program. Check table: Check table will be at field level checking. Value table: Value table will be at domain level checking ex: scarr table is check table for carrid. Transparent table: – Exists with the same structure both in dictionary as well as in database exactly with the same data and fields.

View detailed answer →

Question 30: How to import data to SAP?

Answer: Some advice from the past dozen migrations or so I was involved in: Do NOT try to bypass the SAP system and import into the SAP database directly. Don't even think of it. If anything goes wrong, you have shredded a production system - and you're the one who's getting the blame. Decide whether you want a migration-type scenario (a single transfer) or a permanent interface (transfer every n minutes/hours/days). This makes a huge difference (for example: in migration scenarios you'll usually won't have to worry about updating the same record over and over again - in a permanent interface, you'll have to take care of this). If you have to change ...

View detailed answer →

Question 31: How should I start learning about SAP?

Answer: First, SAP is so vast you will never be able to know every part of it. There are so many functionnal subjects and technologies that this is mind-numbing. Courses can be used either for a first introduction (but this is costly for such a use) or for extremely advanced subject (better). SAP is a full environment. The code for most of the content is available. Thus, checking how SAP has done something can/may/will help you understand the technology or the subject. (Btw, a lot of comments are in German...) in-system transaction se80 is particularly useful in this aspect, as it show all related data to a program.

View detailed answer →

Question 32: What is ABAP and SAP?

Answer: SAP is a full ERP systems' and business platform and then some. SAP is also the company who produces the business platform and associated modules (financials, general ledger, &c). ABAP is the primary language in which most SAP software including customizations are written. It would do it injustice to think of it as COBOL and SQL on steroids, but that gives you an idea. ABAP runs within the SAP system. SAP and ABAP abstract the DB and run atop various underlying DBMSs. SAP produces lots of other things as well and even publicly says they dabble in Java and even produce a J2EE container, but tried-and-true SAP is ABAP through-and-through.

View detailed answer →

Question 33: How to learn "the way of ABAP"?

Answer: Learning ABAP is not particularly difficult if you know other programming languages. Let's first distinguish between ABAP and ABAP OO. ABAP is the old, procedural language and ABAP OO is its extension with classes. ABAP has the usual control structures, like if-then-else or loops. Its syntax takes a bit of getting used to (I found especially annoying the part about putting or not putting spaces before parentheses), but is definitely doable. There are some structures you don't find in C++ and C#, for example the grouping of functions in function groups, which have their own local variables, so if you call something that is in a different funct...

View detailed answer →

Question 34: How to extract data from a SAP ABAP system?

Answer: down vote accepted You have a number of options to do this. If you are running SAP BW, there are many standard tools to help you do extractions and automate the processes. Otherwise, you can write a simple ABAP program (type 1) to read data from tables and put it into a flat file. Otherwise, you could write a remote-enabled function module (RFC) and call it using SAP's RFC library. You could also wrap your RFC function with a web service and call it via SOAP/HTTP. Lastly, if you have access to the database, you might even be able to write a script to extract the data you need. A simple example of a program to extract something from a DB table...

View detailed answer →

Question 35: How to reuse SAPUI5 views?

Answer: This problem is probably related to the several varaints of using sap.ui.jsview. View definition View instantiation Calling var pageHeader = sap.ui.jsview("appHeader","view.appHeader") asks the framework to look for a view with the name "view.appHeader" in your project. If there is a view with this name it will create a new instance of it and assigns it the ID "appHeader". If you use the same statement in several modules of your application you ask the framework to create an instance of the view with the same ID everytime. This will probably result in the following Error: adding element with duplicate id 'appHeader'. So when reusing a view av...

View detailed answer →

Question 36: How to enable mp3 content type in SAP Authoring Tool

Answer: String range = request.getHeader("Range"); MediaLoader.ByteRange rangeSpec = null; if ((range != null) && (range.startsWith("bytes="))) { range = range.substring(6); int inx = range.indexOf("-"); if (inx > 0) { int start = Integer.parseInt(range.substring(0, inx).trim()); int end = Integer.parseInt(range.substring(inx + 1).trim()); rangeSpec = new MediaLoader.ByteRange(start, end); } } First it extracts "Range" from header and expect to be in format "bytes=-" So valid value could be "bytes=0-100" or bytes=0-200 for example But in our case "Range" has value "bytes=0-" so it fails on parsing on: int end = Integer.parseInt(range.subst...

View detailed answer →

Question 37: SAP What is SAP ?

Answer: SAP stands for Systems Application and Products in Data Processing. It is standards based ERP software. Some of the completive softwares include Oracle, Microsoft Dynamics etc.

View detailed answer →

Question 38: What is ERP?

Answer: ERP means Enterprise Resource Planning. ERP is a kind of system which provides a common platform to different processes taking place in an organization including finance, production, inventory control etc. It also enables the stakeholders or shareholders to connect with the inside organization. In short, they facilitate the flow of information between all departments of an enterprise.

View detailed answer →

Question 39: What are other ERP systems available in the market?

Answer: Some of the major ERP systems other than SAP are from Oracle, Microsoft and Infor. QAD, Lawson, Epicor, Sage and IFS are the players in mid-size businesses and Exact Globe, Syspro, NetSuite, Visibility, Consona, CDC Software and Activant Solutions round out the ERP vendors for small businesses.

View detailed answer →

Question 40: hat is meant by "Business Content" in SAP

Answer: Business Content in SAP is a pre-defined and pre-configured models of information contained in the SAP warehouse which can be used directly or with desired modification in different industries. This information model includes integral roles, workbooks, queries, InfoSources, InfoCubes, ODS objects, key figures, characteristics, update rules, and extractors for SAP R/3, mySAP.com Business Applications, and for other selection applications.

View detailed answer →

Question 41: What is SAP IDES?

Answer: SAP IDES stands for SAP Internet Demonstration and Evaluation System. This system is used to demonstrate the functionality of various SAP solutions used by important customers. This system uses data of the IDES model company.

View detailed answer →

Question 42: What is Data Sets in SAP?

Answer: SAP Data sets are the sets of information which are required to solve some queries which cannot be solved by using the method interfaces.

View detailed answer →

Question 43: What is ODS?

Answer: ODS is Operational Data Store. It is a component of business warehouse. It is mainly used for reporting of details.

View detailed answer →

Question 44: Name the different types of infocubes.

Answer: Physical data stores: Basic InfoCubes Transactional InfoCubes 2.Virtual data stores: RemoteCube SAP RemoteCube Virtual InfoCube with Services

View detailed answer →

Question 45: hat are Business KPIs?

Answer: Business KPIs are Key Performance Indicators. They indicate the performance of a company at strategic level. They also help in leading the company on the desired track by comparing company’s performance with the previous performances and with that of market leaders in the same sectors. SAP is building a project called “Business KPI wiki” to standardize the process of indication.

View detailed answer →

Question 46: hat is a MultiCube?

Answer: MultiCube is a Infocube which is a collection of several BasicCubes. Using MultiCubes one can test the data from BasicCubes in a single context. MultiCubes itself doesn’t contain any data but works only on data from BasicCubes.

View detailed answer →

Question 47: What is SAP?

Answer: SAP stands for Systems Applications and Products in Data Processing.   SAP by definition is also name of the ERP (Enterprise Resource Planing) software as well the name of the company. AP system comprises of a number of fully integrated modules, which covers virtually every aspect of the business management.

View detailed answer →

Question 48: Why it is Required?

Answer: The very basic question is  why Enterprise Resource Planning also called ERP is required ?To answer this , lets examine this typical business scenario Sales Team approaches the  Inventory department to check for availability of the product. In case the product is out of stock ,the sales team approaches the Production Planning Department to manufacture the product.The Production planning Team checks with inventory department for availability of raw material If raw material is not available with inventory , the Production Planning team buys the raw material from the Vendors then Production Planning forwards the raw materials to the Sh...

View detailed answer →

Question 49: What do know about SAP HANA?

Answer: High Performance Analytic Appliance uses in-memory computing, a breakthrough technology that enables analysis of very large, non-aggregated data at unprecedented speed in local memory (vs. disk-based database) enabling complex analyses, plans and simulations on real-time data.

View detailed answer →

Question 50: How can you explain Customer Relationship Management?

Answer: Unlike other CRM software, the SAP Customer Relationship Management (SAP CRM) application, part of the SAP Business Suite, not only helps you address your short-term imperatives – to reduce cost and increase your decision-making ability – but can also help your company achieve differentiated capabilities in order to compete effectively over the long term.

View detailed answer →

Question 51: what is Enterprise Resource Planning?

Answer: A sound foundation is necessary to compete and win in the global marketplace. The SAP ERP application supports the essential functions of your business processes and operations efficiently and are tailored to specific needs of your industry like SAP ERP Financials, SAP ERP Human capital management,SAP ERP Operations,SAP ERP corporate services.

View detailed answer →

Question 52: What is SAP Environment, Health, and Safety Management?

Answer: It supports environmental, occupational and product safety processes, regulatory compliance, and corporate responsibility. This is accomplished by embedding corporate policies, compliance, and environmental, health and safety capabilities with global business processes for human resources, logistics, production and finance

View detailed answer →

Question 53: What is SAP Product Life Cycle Management?

Answer: To survive in an ever-changing global environment, creating and delivering innovative and market differentiating products and services is what distinguishes your company from the competition. The SAP Product Lifecycle Management (SAP PLM) application provides you with a 360-degree-support for all product-related processes – from the first product idea, through manufacturing to product service

View detailed answer →

Question 54: What is SAP Supply Chain Management?

Answer: You face enormous pressure to reduce costs while increasing innovation and improving customer service and responsiveness. SAP Supply Chain Management (SAP SCM) enables collaboration, planning, execution, and coordination of the entire supply network, empowering you to adapt your supply chain processes to an ever-changing competitive environment.

View detailed answer →

Question 55: Give a short description on all SAP Module?

Answer: Following is the list of module available in SAP system.   SAP FI Module- FI stands for Financial Accounting SAP CO Module- CO stands for Controlling SAP PS Module - and PS is Project Systems SAP HR Module - HR stands for Human Resources SAP PM Module - where Plant Maintenance is the PM SAP MM Module - MM is Materials Management - SAP QM Module -  QM stands for Quality Management SAP PP Module - PP  is Production Planning SAP SD Module - SD is Sales and Distribution SAP BW Module - where BW stands for Business (Data) Warehouse SAP  EC Module - where EC stands for Enterprise Controlling SAP TR Module - where TR stands for T...

View detailed answer →

Question 56: What is mySAP?

Answer: mySAP is not a single product but is a suite of products from SAP including SAP R/3.

View detailed answer →

Question 57: What is NetWeaver?

Answer: NetWeaver is SAP's integrated technology platform ,and is not a product in itself.In fact, new version of basis is called the Netweaver. Netweaver makes possible access of SAP data using simple http protocol or even mobile . This eliminates the need of installing and more importantly training in SAP's client side software. It simply means that it enables you to bring people together and help them work more efficiently. Examples:- Portal: - provides industry leading portal technology that delivers unified, personalized, and role-based user access Collaboration: - Collaboration promotes cooperation in enterprises using ...

View detailed answer →

Question 58: What is Information integration ?

Answer: It means you can bring together information from a variety of locations and have it make sense in the context of what your folks do everyday! Examples:- Business Intelligence:-  It provides you with reliable tools for creating individual and interactive reports and applications. BI Content & BI Content Extensions :- Enables quicker implementation using pre-configured role  and task oriented information models in SAP Business Intelligence. Knowledge Management:- Allows common access to unstructured information and documents in a distributed storage landscape like Search,Classification,Subscription,Versioning,etc.. ...

View detailed answer →
Sap interview preparation tip: Start with basic definitions, then prepare practical examples, common mistakes, project usage, scenario-based questions and HR discussion points.