Seo Interview Questions and Answers

Prepare Seo interview questions for freshers and experienced candidates. This page includes important questions, answer previews, preparation guidance, related interview topics and cached content for faster page loading.

💡
19+ Seo questions available

About Seo Interview Preparation

For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example, and connect your answer with your project or work experience.

Seo Questions List

Quick list of important Seo interview questions. Detailed answer previews are available below.

  1. What is SEO ?
  2. Can you show me examples of your previous work?
  3. Can you share some success stories?
  4. Do you follow the Google Webmaster Guidelines?
  5. What makes a website search engine friendly?
  6. How do you measure SEO success?
  7. What are backlinks?
  8. What is page speed and why does it matter?
  9. What methods are used to redirect a page?
  10. How can one do a SEO for a video?
  11. Which mega tags matter?
  12. What is the difference between a do follow and no follow and how are they used?
  13. Which SEO factors are not in ones control?
  14. What is on page vs off page SEO?
  15. What are some black hat SEO practices to avoid?
  16. What is relationship between SEO and SMO?
  17. What is keyword stemming and why does it matter?
  18. What is the most important thing to look for when doing keyword research?
  19. What is a canonical issue?

Question 1: What is SEO ?

Answer: SEO means Search engine optimization and it is the process of showing a website in a  Search engine results when user search any related keyword of that website it s   un-paid (means organic) ..

View detailed answer →

Question 2: Can you show me examples of your previous work?

Answer: Here you need to explain your all previous work that you have completed , like which website you worked open , which type of work you did , what action you did for that so it's coming in search engine upper rank

View detailed answer →

Question 3: Can you share some success stories?

Answer: You have to share some good keyword that coming in top ranking because of your smart  work and other success that you got in your career

View detailed answer →

Question 4: Do you follow the Google Webmaster Guidelines?

Answer: Yes, Always we work under Google Webmaster Guidelines

View detailed answer →

Question 5: What makes a website search engine friendly?

Answer: Answer- Several factors make a website search engine friendly,including keywords,quality content,titles,metadata etc.A website needs these factors to be ranked by a search engine and therefore found by a user.

View detailed answer →

Question 6: How do you measure SEO success?

Answer: Answer- one might want to answer this question based on the type of company we're interviewing for ,as goals might differ.In addition there are a variety of ways to measure key performance indicators(KPI's) and therefore success. By increasing traffic to a website or particular landing page ,increasing conversions such as newsletter signups or sales,growing the number of inbound links,driving traffic for a particular keyword phrase,or increasing referral traffic.

View detailed answer →

Question 7: What are backlinks?

Answer: Answer- A backlink is what we call the links into a website from an external source as mentioned in link building.

View detailed answer →

Question 8: What is page speed and why does it matter?

Answer: Answer- page speed refers to how fast our site loads for a user,something google takes into account while ranking websites since a faster loading apge directly translate the better user experience.

View detailed answer →

Question 9: What methods are used to redirect a page?

Answer: Answer- In general a 301 redirect is the best way to redirect a page so you dont lose any SEO value  that has been accumulated.

View detailed answer →

Question 10: How can one do a SEO for a video?

Answer: Answer- videos are growing increasingly popular on the web which can improve SEO if the videos produced get attention and therefore shares and backlinks.But to get the videos seen can require SEO to get it found,and Google cant watch a video .It needs the same type of information required for text based pages to rank a video.Including the transcript as a text that in an easy way to do SEO fora video because search engines can crawl to text.

View detailed answer →

Question 11: Which mega tags matter?

Answer: Meta tags have changed since SEO beacame a common practice,but two remain critical-the page title and the meta description.The page title plays an important role in ranking but it is also important because it is the title that shows on The search results page.It must use a keyword to rank well with the google but it must also be compelling to a user to click it.The meta description plays a role in SERP as it makes the user wnt to click on search results.

View detailed answer →

Question 12: What is the difference between a do follow and no follow and how are they used?

Answer: No follow links exist because we dont want every single webpage or link to be something a search engine crwals and ranks.Therfore no follow link attributes tells search engine bots not to follow a certain link.The link is still a clickable for a user,but not followed by a bot. On the other hand all other links could be considered do follow links even though they dont have to have special attributes to tell the search engine bots to follow them the bots will by default. 

View detailed answer →

Question 13: Which SEO factors are not in ones control?

Answer: Answer- The biggest SEO factor that is not in our control is Google . How exactly google ranks websites is unknown.The company does not make public the aerch algorithms it uses,although SEO professionals have determined the best practices we adhere in order to acheive the results.But one cannot control google.

View detailed answer →

Question 14: What is on page vs off page SEO?

Answer: answer- On page SEO includes the factors one can control,such as keywords,content ,page structure,internal linking ,load time etc. Off page SEO includes those factors one cant control such as backlinks.

View detailed answer →

Question 15: What are some black hat SEO practices to avoid?

Answer: Answer- cloaking,keyword stuffing ,copying content from another site exchanging or trading links ,buying links,hiding text and using a link farm are all underhanded techniques frowned upon-and penalized by Google.

View detailed answer →

Question 16: What is relationship between SEO and SMO?

Answer: Answer- SEO stands for Search Engine Optimization and SEM stands for Search Engine Marketing .The biggest difference between the two is that SEO is free and SEM is paid.SEM includes pat -per-click advertising and display ads that are purchased.Despite the major difference between the two they work best in unison. 

View detailed answer →

Question 17: What is keyword stemming and why does it matter?

Answer: Answer- Kyword stemming is adding on the stem of a word.Using key word stemming helps us to use more relevant keywords on a webpage without keyword stuffing or ending up with content that reads poorly.

View detailed answer →

Question 18: What is the most important thing to look for when doing keyword research?

Answer: Answer- People new to SEO tends to focus on popular keywords without considering the competitivess of that keyword.Search volume and relevancy are other factors .

View detailed answer →

Question 19: What is a canonical issue?

Answer: Answer- A canonical issue happens when we seem to dupliacte content .

View detailed answer →
Seo interview preparation tip: Start with basic definitions, then prepare practical examples, common mistakes, project usage, scenario-based questions and HR discussion points.