About Uml Interview Preparation
Uml interview questions and answers for freshers and experienced candidates, including basic concepts, advanced topics, practical examples, project discussion points and common HR preparation guidance.
For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example,
and connect your answer with your project or work experience.
Uml Questions List
Quick list of important Uml interview questions. Detailed answer previews are available below.
- What is Unified Modeling Language (UML)?
- What are the advantages of creating a model?
- What are the different views that are considered when building an object-oriented software system?
- What are the major three types of modeling used?
- Name 9 modeling diagrams that are frequently used?
- What is SDLC (Software Development Life Cycle)?
- How would you define Architecture?
- What is the Life Cycle divided into?
- What are the Process Workflows that evolve through these phases?
- What are the various components in sequence diagrams?
- What are the different types of actors you know in use case diagram?
- What are the different types of the gap that a business analyst can encounter during gap analysis?
- How do you decide that as a business analyst you have gathered all the requirements?
Question 1: What is Unified Modeling Language (UML)?
Answer: Unified Modeling Language (UML) is a standardized, general-purpose modeling language in the field of software engineering. The Unified Modeling Language includes a set of graphic notation techniques to create visual models of object-oriented software-intensive systems.
View detailed answer →
Question 2: What are the advantages of creating a model?
Answer: Modeling is a proven and well-accepted engineering technique which helps construct a model. Model is a simplification of reality; it is a outline of the actual system that needs to be built. Model helps to visualize the system.Model helps to specify the structural and behavior of the system. Model helps make templates for constructing the system. Model helps record the system.
View detailed answer →
Question 3: What are the different views that are considered when building an object-oriented software system?
Answer: There are 5 views. Use Case view - This view exposes the requirements of a system. Design View - Capturing the vocabulary. Process View - modeling the distribution of the systems processes and threads. Implementation view - addressing the physical implementation of the system. Deployment view - focus on the modeling the components required for deploying the system.
View detailed answer →
Question 4: What are the major three types of modeling used?
Answer: The Three Major types of modeling are: architectural, behavioral, and structural.
View detailed answer →
Question 5: Name 9 modeling diagrams that are frequently used?
Answer: Nine Modeling diagrams that are commonly used are Use case diagram Class Diagram Object Diagram Sequence Diagram statechart Diagram Collaboration Diagram Activity Diagram Component diagram Deployment Diagram.
View detailed answer →
Question 6: What is SDLC (Software Development Life Cycle)?
Answer: Software Development Life Cycle (SDLC) is a system including processes that are Use case driven, Architecture centric, Iterative, and Incremental.
View detailed answer →
Question 7: How would you define Architecture?
Answer: Architecture is taking care of the structural and behavioral aspect of a software system as well as taking into account the software usage, functionality, performance, reuse, economic and technology constraints.
View detailed answer →
Question 8: What is the Life Cycle divided into?
Answer: This Life cycle is divided into phases. Each Phase is a time span between two milestones. The milestones are Inception, Elaboration, Construction, and Transition.
View detailed answer →
Question 9: What are the Process Workflows that evolve through these phases?
Answer: The Process Workflows that develop through following phases: Business Modeling, Requirement gathering, Analysis and Design, Implementation, Testing, Deployment. Supporting Workflows are Configuration, change management, and Project management.
View detailed answer →
Question 10: What are the various components in sequence diagrams?
Answer: The Various components in sequence diagrams are: Actor: Actor represents an external user / end user who interact with the system. Object: Object is represented by one of components of the system. Unit: A unit is a subsystem, or a sub component or other entity within the system. Separator: Separator represents a boundary among sub systems, components or units. Group: Represents different header elements in the subsystem.
View detailed answer →
Question 11: What are the different types of actors you know in use case diagram?
Answer: There are specifically sorts of actors may be depicted in a use case- Number one actors – it starts the mannerSecondary actors – it assists the number one actorFurthermore, we can categorized actors into four types : HumanMachineHardwareTimer
View detailed answer →
Question 12: What are the different types of the gap that a business analyst can encounter during gap analysis?
Answer: There are specifically four forms of hole – Performance hole – the distinction between anticipated performance and the real performanceProduct/market gap – the gap between budgeted sales and actual sales is termed as product/market holeIncome gap – the variance among a focused and actual profit of the enterprise.Manpower hole – the distance between the specified quantity and pleasant of workforce and real power in the enterprise
View detailed answer →
Question 13: How do you decide that as a business analyst you have gathered all the requirements?
Answer: We are able to conclude that each one the necessities are gathered handiest while – It's far demonstrated and accepted by using the commercial enterprise users.The necessities are accurately aligned with the assignment’s business requirements.The requirements may be applied with the available sources.All the key business stakeholders are aligned with the elicited necessities.
View detailed answer →