About Web Testing Interview Preparation
Web Testing interview questions and answers for freshers and experienced candidates, including basic concepts, advanced topics, practical examples, project discussion points and common HR preparation guidance.
For better preparation, read each question carefully, understand the concept, prepare one real example,
and connect your answer with your project or work experience.
Web Testing Questions List
Quick list of important Web Testing interview questions. Detailed answer previews are available below.
- What is Web Testing?
- What is cross browser testing?
- Can we do cross browser testing manually or it can be automated?
- How to perform Web Services Testing?
- How to test Web Forms manually and using QTP Tool?
- How to Check whether your website is secure or not?
- What are the various error we get while requesting for a web page ?
- What are the typical defects identified through browser compatibility testing?
- What are possible configurations that could affect the testing strategy of any web site?
- What is Web portal?
- What are the different types of environments available in the Web?
- What are the important web testing activities?
- What is Cookies Testing?
- What is Client side validation?
- What is Browser compatibility testing?
Question 1: What is Web Testing?
Answer: Web testing is the name given to software testing that focuses on web applications. Complete testing of a web-based system before going live can help address issues before the system is revealed to the public. Issues, for example the security of the web requisition, the fundamental practicality of the webpage, its openness to debilitated clients and completely capable clients, and also preparation for wanted activity and number of clients and the capability to survive a huge spike in client movement, both of which are identified with burden testing.
View detailed answer →
Question 2: What is cross browser testing?
Answer: Cross-browser refers to the ability of a website, web application, HTML construct or client-side script to function in environments that give give its needed characteristics and to bow out or degrade gracefully when features are absent or lacking.
View detailed answer →
Question 3: Can we do cross browser testing manually or it can be automated?
Question 4: How to perform Web Services Testing?
Answer: A Web Service is a service accessed via Web. Web Service is a way to publish your application over web and enable other applications to access functions defined by your web service. Web services exposes an interface defined in Web Services Description Language (WSDL).
View detailed answer →
Question 5: How to test Web Forms manually and using QTP Tool?
Answer: Web forms have 2 types of validations; a) Field level validations b) Field level validations Using Black Box test design techniques we can test web forms manually Using Conditional statements and built-in functions we can test web forms (Using QTP).
View detailed answer →
Question 6: How to Check whether your website is secure or not?
Answer: Microsoft Internet Explorer displays the lock icon in the lower-right of the browser window Many SSL Certificate vendors (Verisign, GeoTrust, SSL.com, etc.) also provide a "site seal" to the owners of these web sites.
View detailed answer →
Question 7: What are the various error we get while requesting for a web page ?
Answer: The errors are Server timeout errors, Page not found errors, Unhandled Exceptions.
View detailed answer →
Question 8: What are the typical defects identified through browser compatibility testing?
Answer: The typical defects identified through browser compatibility testing are 1. Alignment issues on different web pages 2. Security Certificate errors - and other script errors.
View detailed answer →
Question 9: What are possible configurations that could affect the testing strategy of any web site?
Answer: Possible configurations that affect the testing strategy of any web site are hardware platform (PC, Mac), Browser software and version, Browser Plug-Ins, Browser settings options, Video resolution and Colour Depth, and text size.
View detailed answer →
Question 10: What is Web portal?
Answer: Web portal is a business gateway, It forms business operations. Ex: Online shopping portals, Job portals etc…
View detailed answer →
Question 11: What are the different types of environments available in the Web?
Answer: The different types of enviroments available in tha web are: Intranet (Local Network), Internet (Wide area Network), Extranet (Private network over Internet).
View detailed answer →
Question 12: What are the important web testing activities?
Answer: Forms validation Links validation Database testing Navigation testing Performance (Load, Stress and Endurance) Search operations validation Etc…
View detailed answer →
Question 13: What is Cookies Testing?
Answer: A “cookie” is a small piece of information that sent by a web server to store on a web browser so it can later be read back from that browser. This is useful for having the browser remember some specific information.
View detailed answer →
Question 14: What is Client side validation?
Answer: Validating client side forms, which is typically done by Java Script. Ordinarily it checks weather the user is entering correct form of data or not? and entering all mandatory fields or not? Client site validation is 2 types One is Field level validation another is Form level validation.
View detailed answer →
Question 15: What is Browser compatibility testing?
Answer: Testing the application with multiple browsers (ie IE,Netscape navigator,Mozilla Firefox etc) is called browser compatibility testing.
View detailed answer →