Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Mammal

Bornean Orangutan

The Bornean Orangutan is one of two extant Orangutan species in the world. It is the third largest primate (after Gorillas) and is the largest primarily tree-dwelling animal in the world. Males are substantially larger than females, and average at around 165lbs. Bornean Orangutans are largely solitary. A handful might live within a small range but they will seldom interact with one another. Males and females only meet up to breed, which happens only once every several years. A young Orangutan will stay with it's mother for about five years, and the females tend to go about eight years between births. That is the longest interim period of any animal! Sadly, the Bornean Orangutans are in a lot of trouble. They need large forests in order to thrive, and deforestation and habitat degradation has left many homeless. They are also hunted for meat and for traditional medicines. Conservation areas are being established to help these guys in the wild, and it is believed that there are a...

Brown Hyena

Hyaena brunnea Today's animal is the Brown Hyena, the rarest of the different Hyena species. These interesting carnivores live only in southern Africa, and they make dry desert and semi-desert areas their home. Brown Hyenas live in small social groups that are led by an alpha pair, very similar to wolves. These packs have a specific hierarchy that is enforced through aggressive and submissive displays. Typically only the dominant female will breed, though not always with the dominant male! Scavenging is the name of the game with the Brown Hyenas. Their packs will consume animals killed by other predators, and sometimes they will even drive that exact predator off in order to get to the meal. They aren't very good at hunting their own food though, and because they never know when a carcass will be available they often hide extra food to come back to later. Brown Hyenas are considered Vulnerable because they tend to come within close range of human settlements. Their ag...

Irrawaddy Dolphin

Orcaella brevirostris The Irrawaddy Dolphin is a rare species of Dolphin that is found only in the coastal waters near Australia and Southeast Asia. They are sometimes called Irrawaddy River Dolphins, even though they are not true River Dolphins. This is because they often inhabit estuaries and river mouths, and because some sub-populations have even made their homes in freshwater rivers like the Mekong and Irrawaddy. Unfortunately, many of those sub-populations are not doing too well, and are considered to be Critically Endangered. In the Mekong, for example, there are less than 100 Dolphins. The populations in India and Bangladesh appear to be more stable, and actually account for most of the worldwide count. They are listed as Vulnerable overall because of those groups. Irrawaddy Dolphins look a bit like small Belugas, though they are actually closer relatives to Killer Whales. They aren't especially large, maxing out around 7ft and 300lbs. They live in very small groups...

Mule Deer

Odocoileus hemionus The Mule Deer is a species that has a large range spanning across the western half of North America.They are named for their large, Mule-like ears and can be further identified by their black-tipped tails. Mule Deer are an incredibly adaptable species. They live in grasslands forests, and even deserts, and are able to consume whatever vegetation is available in those areas in order to satisfy their nutritional needs. Food supply dictates the movements of these Deer, but so does the rut season. Each fall males will fight each other for the breeding rights of females within a territory. They move from place to place breeding with as many females as they can (and if they do not get pregnant the female will mate with more than one male). At the end of the season the males lose their antlers and begin to grow a new pair that will be ready for battle next rut season. Female Mule Deer typically give birth to twins, but a new mother may have only one fawn. Fawns a...

Ross Seal

Omnatophoca rossii The Ross Seal is one of the least studied Seal species native to the pack ice of Antarctica. They are less common overall than the Weddell and Leopard Seals, and because they tend to live alone they have a very low population density. Ross Seals are also smaller in size than many other their cousins. They rarely grow larger than 2m in length, which is as much as 5ft shorter than the Leopard Seals. They do, however, have incredibly large eyes. In fact, their genus name, Omnatophoca roughly translates to "Eye Seal," because they can grow up to 7cm in diameter! Another interesting anatomical feature of the Ross Seal is its voice. They can create some really interesting siren-type noises, both on land and underwater. Because these noises carry for long distances, scientists believe that the Seals use them to either locate other Seals, or to warm them away from their territory. Ross Seals are listed as being of Least Concern, but because they are unco...

Strap-toothed Whale

Mesoplodon layardii The Strap-toothed Whale, also known as Layard's Whale, is a little-studied Cetacean found in the cold waters of the Southern Oceans. They have beaked faces and grow to lengths of around 20ft, with the males being slightly smaller than the females. Males also have the curious distinction of having long front teeth that just upwards from their jaw. These teeth can grow to nearly a foot in length, and are probably used for mating and communication purposes, as scarring is common in males. We don't known much about their reproductive habits, their lifespan, or their social behaviors. They are shy creatures who don't often come near boats, which is one of the reasons why studying them has proven difficult. Most of what we know about the Strap-toothed Whales comes from their remains. The facial scars on the males lead us to believe that they fight one another, for example. Their stomach contents have also been looked at, which is how we know that Squid...

Weddell Seal

Leptonychotes weddellii For the last week or so we've been learning about animals that live in mountain rainforests. This week let's totally mix it up and move to a completely different ecosystem and location entirely-- Antarctica.Our southernmost continent doesn't harbor a ton of year-round terrestrial life, but it is the migratory home of several different birds, and it is surrounded by waters that are teeming with life of all types. The Weddell Seal is one of those marine animals that makes Antarctica its home. These large, docile mammals live further south than any other Seal, and they tend to stick close to home-- most never move more than a few miles from where they were born. Weddell Seals take advantage of the rich waters surrounding Antarctica. They hunt Cod, Silverfish, Octopus, Crab, and many other sea creatures. While searching for food they can dive as far as 2,000ft, and stay under for 45 minutes. An adult Weddell Seals eats anywhere from 20-110lbs of ...

Malabar Large-spotted Civet

Viverra civettina The Malabar Large-spotted Civet is yet another creature endemic to the Western Ghats of India. It is also the rarest of the ones we have learned about so far. It is estimated that there are less than 250 of these guys left alive, and because the population is fragmented, no single group numbers more than 50. Worse still is that the decline is ongoing, which means the population could be extinct very soon. They were actually thought to be extinct until the early 1990s, when a few were spotted in the wild again. But in the last 20 years sightings have been very few and far between. Unsurprisingly, we know very little about these Mammals. Their biology and behavior has not been extensively studied. What we do know is that they live a nocturnal lifestyle, and prefer lowland forests in their range. In the past, the Civets were hunted for their oil, and to keep them away from chickens and other domesticated poultry. Today habitat loss and a fragmented population a...

Lion-tailed Macaque

Macaca silenus The Lion-tailed Macaque is a Monkey found only in the western Ghat Mountains of India. The inhabit the moist evergreen forests of that range, and live in groups of between 10 and 20 members. The Macaques are diurnal, and spend most of their time up in the trees. They travel all day, foraging as they go and stuffing food (Fruits, seeds, and small animal) into their cheeks for storage. When they reach a nightly resting point, they rub their cheeks to get the stored food out. Lion-tailed Macaques get their name from their long tails that sport lion-like tufts at the end. They also have grey manes that contrast with their dark black-furred bodies. The dark coloration makes it difficult to see them up in the trees. Sadly, these Monkeys are Endangered. They are found only in one specific part of India, and human settlements have been taking over their precious home range. They have also been captured for the pet trade, and for use in traditional medicines. IUCN St...

Maltese

The Maltese is a dog breed with ancient and confusing origins. It was bestowed that name "Maltese" during the 19th century, but it actually dates back much farther-- possibly to Greek and Roman times! Maltese Dogs have always been small. Today they weigh less than 10lbs and stand less than a foot tall. It is believed that their small size came from either Spitz breeds that were bred to be tinier than normal, or from Tibetan Terriers. Either way, by around 500BC there were depictions of Maltese-looking dogs in northern Italy. These dogs were mentioned by writers like Pliny and Strabo, and were said to come from a Mediterranean Island (of which Malta is one). By the 1800s these dogs were very popular with the upper class, though years of crossing with other breeds led to nearly a dozen different varieties. An official breed club was established, and they were recognized by the AKC in 1888. Official standards came along with the formal recognition, and today all Maltese Dog...

Sumatran Striped Rabbit

Nesolagus netscheri Today we'll be learning about another animal that is found in only a very tiny range-- the Sumatran Striped Rabbit. These Lagomorphs are endemic to the mountain rainforests of Sumatras Barisan Range. Sumatran Striped Rabbits are actually one of the few Rabbit species to live in rainforest environments, and they also have the distinction of being one of the rarest Rabbits in the world. Because of their remote, dense habitat and their nocturnal behavior they are rarely ever seen, and haven't been well studied. In fact, they were not seen at all between 1972 and 2000, and have only been reported 3 times since! There are about half a dozen museum specimens around the world, but most were collected over 100 years ago, before many of the current conservation threats ramped up. Their rarity makes their "Vulnerable" listing unsurprising, and they continue to be in trouble due to habitat loss. IUCN Status : Vulnerable Location : Sumatra, Indon...

Ankole-Watusi

Today's animal has some pretty amazing headgear-- just look at it! The Ankole-Watusi breed of Cattle is known for it's massive horns that can grow more than 8ft from tip to tip. Those horns are used both for defense, and for helping to keep the animal cool in the warm climate it originates from. This particular breed originated in Africa, and pictures of its ancestors (Sanga Cattle) go back to the days of the Pyramids. The reason for the hyphenated name is because groups in Uganda, Rwanda, and Burundi have different names for the same animal. Hyphenating was the easiest naming option! Traditionally, Ankole-Watusi cattle were used mostly for their milk. That is because in many places they held more value to their owners alive than dead. Today, there is a registry for the breed in the United Sates, and its purpose is being expanded on. The Registry hopes to promote this breed, and to keep it from extinction. IUCN Status : Domesticated Location : Africa Size : Weight aro...

Rhim Gazelle

Gazella leptoceros Rhim Gazelles are also known as Slender-horned Gazelle, because of the two thin horns that both males and females posses. In males, these horns can reach around 16in in length, while females top out around 1ft. Rhim Gazelles are also the palest of the different Gazelle species. They have light colored backs, a thin band of darker brown, and pale undersides. Their coloration helps them to blend in with their Sahara Desert surroundings, where they live a nomadic lifestyle in search for food. This species was once abundant through their African range, but now it is estimated that only a few thousand remain in the wild, with less than 200 in captivity worldwide. They are most abundant in the countries of the northern Sahara, but their population is on the decline due to habitat loss, warfare, and hunting. IUCN Status : Endangered Location : Sahara Desert Size : Shoulder height up to 2ft (64cm), Weight up to 66lbs (30kg) Classification :  Phylum : Chor...

Sumatran Rhinoceros

Today let's learn about the Sumatran Rhinoceros, a very unusual mammal that is also in grave danger of extinction. Sumatran Rhinos are the smallest Rhino species. They are also the only Rhinos to be covered in bristly hairs from head to toe. The hair helps them out in their muggy, insect-filled rainforest habitats-- mud sticks to the hair, and the caked on dirt keeps bug bites away! Dicerorhinus sumatrensis Sumatran Rhinos also have very small horns, especially when compared to those of their African cousins. Sadly, the small size is not enough to keep poachers away-- these Rhinos have been ruthlessly hunted to the point of near extinction. Today, there are less than 400 Sumatran Rhinos in the entire world, including thsoe kept in captivity. They don't breed well in captivity either, which makes repopulating the species an uphill climb. A calf born at the Cincinnati Zoo in 2001 was the first captive birth in 100 years! Poaching isn't the only threat to the spec...

Machairodus

The genus Machairodus is a little fuzzy on the species that it actually contains. Because the fossil record is incomplete, different extinct big cat species have been moved both in, and out of the genus. It also doesn't help that some of the species have been reclassified, combined, or moved to subspecies status... but such is the finicky nature of fossils! At any rate, Machairodus refers to a group of very large cats, all of whom lived in North America between about 11 million, and 120,000 years ago. These cats were of the "saber-toothed" variety, possessing long, thin, knife-like canine teeth. Those teeth, combined with their short legs, meant that they probably hunted by ambushing prey, rather than by chasing it down. Machairodus species are often draft with spots or stripes, since that coat pattern would've served them well as camouflage during their ambush hunts. Status : Extinct, lived 11.6 million to 124,000 years ago Location : North America Size : ...

Friesian

The Friesian is a breed of horse that originated in the Friesland province of the northern Netherlands. Their ancestors were war horses that could carry men in full suits of armor, but as the centuries went by and the need for heavy armor went away, they lightened in weight and took on uses in agriculture and harness work. They nearly went extinct a handful of times, as the needs of the people dictated the types of horses needed. This meant that Friesians were crossbred with other breeds, diminishing the pure-blooded genepool. In 1913 an official registry was founded to promote and continue the bloodline, and today all Friesians can trace their ancestry back to a single foundation sire who was born in 1885. Today, the Friesian is an interesting step between a heavy draft horse and a light riding horse. They are powerful horses, but are remarkably agile and swift on their feet. They are becoming popular in Dressage due to their exceptional movement and easy to train demeanor. Friesi...

Black-footed Cat

Felis nigripes Today's animal may look like a normal house cat, but it is actually a wild animal that you want no where near your sofa! Black-footed Cats are some of the smallest wild cats in the world and are close relatives to our domesticated pets. As adults, Black-footed Cats rarely weigh in at more than 5lbs. They have spotted bodies, and feet that are black on their toes and pads, hence the name. The species is hard to come by in the wild. They are not only small, they are solitary and nocturnal as well. The Cats hide out in dense grasses during the daytime hours, and are very skittish when other creatures come near. As with all cats, the Black-footeds are carnivores. They eat mostly rodents and small birds, and will consume up to 1/6 of their body weight every single night. Black-footed Cats are considered Vulnerable, due to habitat loss and the use of pesticides that make their way up the food chain. They are one of the lesser studied cat species in the wild, bu...

Common Duiker

Sylvicapra grimmia The Common Duiker is a species of antelope native to Africa. They are sometimes also referred to as Grey Duikers because of their grey-brown coats. Common Duikers are small, standing less than 2ft tall at the shoulder. They are found in most of southern Africa, preferring grassland habitats. Socially, these antelope typically live alone, though sometimes they travel in pairs. Males are very territorial, and will attack any other male who comes within his land tract. Breeding Common Duikers are nocturnal, doing most of their feeding between the dusk and dawn hours, and then resting in tall grasses during the day. They consume different seeds, grasses, leaves, and fruits. Amazingly, they will occasionally eat other animals as well! Insects, frogs, and even small birds and mammals have been eaten by Duikers! The name "Common Duiker" really does suit them, as they are one of the most successful members of the Bovidae family in Africa. They have a hu...

Bonobo

Pan paniscus Human readers, meet one of your closest biological relatives-- the Bonobo! Bonobos and Chimpanzees share more than 98% of their DNA with humans. In fact-- we are so closely related to them that there are some who argue that Bonobos and Chimpanzees should belong to the Homo  genus, rather than Pan. Bonobos are smaller than Chimpanzees, but otherwise look very similar. They are even sometimes referred to as Pygmy Chimpanzees, and weren't considered separate species until 1929. Physically, Bonobos are lean and have dark black hair. Males are larger than the females-- sometimes weighing twice as much! The wild range of the Bonobo is quite small-- they live only in the Democratic Republic of Congo which is one of the reasons why they are so Endangered. Not only is their range small, but they live in an area of civil unrest, where government protections for the species are nearly impossible to uphold, and where there are few regulations concerning habitat protection....

Puijila darwini

Though it may not look like it, the animal in that picture-reconstruction is an ancestral Seal! Yes, Seal! The finned, sleek bodied ocean mammals! In fact, it is the most ancient Seal ever found. Puijila darwini  was only discovered in 2007, so it is a pretty recent find. Amazingly, only one fossil has been uncovered so far-- but the skeleton was almost totally complete! It was found in Nunavut, Canada. Puijila lived a semi-aquatic carnivorous lifestyle. It had webbing on all four feet, and swam by paddling through the water. It is an interesting fossils not just because it is the most primitive Seal known, but also because it is an example of a transitional species. All land animals evolved from sea-dwelling creatures, and Seals and Whales are examples of mammals that returned to the sea. Puijila was a step between fully land-dwelling Carnivore and the eventual ocean-dwelling Pinnepeds. Status : Extinct, lived 21-24 million years ago Location : Canada Size : Length up to...