Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Penguin

Macaroni Penguin

Eudyptes chrysolophus What would an Antarctica Theme be without a Penguin? Today we have a seriously awesome looking species-- the Macaroni Penguin. What a wonderful hairdo! Of course, that isn't really hair, just long feathers forming a vibrant crest. But it is that crest that gives the species its common name. Macaroni was an 18th and early 19th century term for a flamboyant fashion style that used excessive amounts of ornamentation. British soldiers traveling in the Falkland Islands (where these guys live, in addition to Antarctica) coined the common name. Macaroni Penguins are, like most Penguins, very social birds. They forage (almost exclusively for Krill) and nest together, and have developed a large number of communication displays because of the large population size. These birds take on specific poses and mannerisms depending on the situation-- aggression, submission, courtship, etc-- and they also have a large repertoire of cries and brays. Most Macaroni Peng...

Emperor Penguin

It's pretty chilly outside right now (-14F!), but that is nothing compared to the cold temperatures that today's animals endure all the time! The Emperor Penguin is the largest of all the Penguins, standing up to 4ft tall and weighing nearly 100lbs. It lives only in Antarctica, and regularly experiences wind chills of over worse than -75! These flightless birds actually spend their winters in frigid, windy, open areas, and even breed on the freezing, exposed ice plains. Why? Because they are safe there. Dangers lurk near the water for juveniles, so the Emperor Penguins march as far as 50 miles inland in order to be the only lifeforms around. The male and female Penguins meet up each breeding season (usually April-May) and pair off. They are monogamous each season, and some pairs return to each other year after year, but only a small percentage. After laying her egg, the female carefully transfers it to her mate, who warms it on top of his feet. She then makes her way back t...

Icadyptes salasi

Icadyptes salasi Penguins are weird and interesting. Seabirds who swim better than they can fly.. or even walk? Well if the modern, waddling Penguins are so unique among birds, just take a look at some of their ancestors. Thankfully, the Penguins odd flightless bodies have been a huge help in studying them-- their bones are thicker and their fossils have survived quite well. Icadyptes salasi  is a Penguin ancestor that lived 36 millions years ago. Its fossils were uncovered in Peru, which is notable because Peru at that time was just as close to the Equator as it is now, and was even warmer in temperature. Today there are very few Penguins that live that far north, and they are much smaller in size. Oh, have I not mentioned how large Icadyptes was yet? 5ft (1.5). That's one tall Penguin, taller than the largest modern Penguin-- the Emperor. Interestingly, it is only the third largest Penguin ever discovered. Icadyptes also had an incredibly long, spear-like beak that...

Galapagos Penguin

Spheniscus mendiculus Did you know that there is only one species of Penguin that lives north of the Equator? Today's animal is the very one! The Galapagos Penguin is endemic to its namesake islands which lie smack dab on the Equator, giving the birds their unique distinction! Galapagos Penguins are small little guys, standing only about 18in tall when full grown. They have black heads and bodies, with white bellies and white horse-shoe-shaped lines that run from their eye to chin. Living in such a warm climate can be rough for a bird from an Antarctic Family! In order to stay cool the penguins spend the daytime in the colder current waters, and then they come ashore at night. They also pant, hold their flippers out to let heat out of their bodies, and stand hunched over their bare feet. Galapagos Penguins don't' have a set breeding season -- they tend to reproduce whenever the food supply is the most abundant. pairs will mate for life, which helps when yo...

Humboldt Penguin

Humboldt Penguin at the Milwaukee County Zoo  The Humboldt Penguin shares its namesake with a Squid, a Skunk, a Dolphin, several plants, a handful of geological features, a few cities and counties, and more parks than I can even quantify (I have actually lived within in mile or so of two Humboldt Parks in two different states... weird). The Mr. Humboldt in question is Alexander von Humboldt , a late 18th-early19th century German naturalist and explorer who traveled extensively throughout South and Central America from 1799-1804. But his entire biography is something to perhaps be covered another day (Theme Week: Famous naturalists perhaps?) Humboldt Penguins are a relatively warm weather species. They live off of the coasts of Peru and Chile (and are sometimes referred to as "Peruvian Penguins." They can be identified by the black band of feathers that run across the chest, and the splotchy pink skin patches on the face. Like all Penguins they ha...

Magellanic Penguin

Spheniscus magellanicus Magellanic Penguins, named for explorer who first spotted them in the 16th century, are medium sized warm weather penguins. They are called warm weather penguins because they live rather far north during the winter, living off the coats of Brazil and northern Argentina. They are adapted to cold weather , sporting layers of fat and thick feathers. However, Magellanic Penguins are also used to the warm weather as well. When it gets hot they shed feathers around their eyes and bills to keep cool. Magellanic Penguins live in very large flocks that travel together from the breeding and wintering grounds. It is estimated that there are over 1,000,000 breeding pairs, all of whom maintain monogamous bonds for life. Though there are literally millions of these birds out there, they are considered to be Near Threatened. This is because populations that live in large colonies are very susceptible to oil pollution . It is estimated that 40,000 d...

Anthropornis

Anthropornis If you though the Emperor Penguin was the largest of all the Penguins, you'd be correct... sort of. While they dominate the size charts for all living species, they would have been dwarfed back in the Eocene. Today's animal, Anthropornis, is an extinct Penguin that stood six feet tall! There are two identified species within the genus Anthropornis , A. nordenskjoldi  and  A. grandis.  Their genus name translates to "Man Bird," and fossils have been found in New Zealand and on Seymour Island off of Antarctica. They lived between 45 and 37 million years ago. Anthropornis lived an aquatic lifestyle as modern penguins do, but they had bent wings . This is a trait that they carried over from their flying relatives. Fun fact about Anthropornis: they were indirectly mentioned in the H.P. Lovecraft novel At the Mountains of Madness . Six foot tall albino cave penguins! Status :  Extinct for 37 million years Locati...

Great Auk

Pinguinus impennis The Greak Auk once lived across the North Atlantic, and was once referred to as "the Penguin of the North " due to the fact that it was a black and white waterbird unable to fly. Their genus name is even Pinguinus ! Like Penguins, Great Auks were excellent swimmers and fish catchers. They hunted in shallow coastal waters, and moved to rocky islands in order to breed. They probably mated for life, and did you know that their eggs were 5in (13cm) long? Unfortunately, tragedy struck the Great Auk. Between the 15th and 19th centuries millions of them were hunted for meat and feathers. While their lack of flight allowed them to hunt effectively in water, it also made them very easy targets for man. Before human encroachment, the Auks had very few natural predators. A second blow came when, in 1830, the last remaining colony sunk off the coast of Iceland due to a volcanic eruption. The few surviving birds were swiftly killed off when they reloca...

Southern Rockhopper Penguin

Southern Rockhopper Penguins on the Falkland Islands Meet the colorfully adorned Southern Rockhopper Penguin. These birds of the Antarctic waters are known for their bright yellow head feathers, spiky plumage, massive colony sizes, and aggressive personalities. Once upon a time, all Rockhopper Peguins were considered to be members of one single species. But that time has come and gone and these crazy head-feathered birds have now been reclassified into three separate species. The smaller of these species is today's Southern Rockhopper. Molting Chicks The Southern Rockhopper also has its own distinct subspecies. One is found on the Falkland Islands, and on islands off of Argentina and Chile. The other is found in the far southern Indian Ocean, reaching from South Africa all the way to New Zealand. Whichever island they live on, these penguins are known to live in massive  groups. During the breeding season one c...

Chinstrap Penguin

A pair of Chinstraps Phylum : Chordata Class : Aves Order : Sphenisciformes Family : Spheniscidae Genus : Pygoscelis Species : antarcticus Height : 28in (72cm) Weight : 9-14lbs (3.5-5kg) IUCN Status : Least Concern Chinstrap Penguins are one of the most abundant of all the penguin species. It is estimated that there are over 7 million breeding pairs! Chinstraps live and breed in colonies and can be found in Antarctica and on islands in Antarctic Waters. The species is named for the thin black strip of feathers that runs under their beak. Chinstrap Penguins feed off of fish and krill, and can dive down as far as 230ft (70m). Using their flippers they are able to swim at speeds of around 20mph (32kph), and their dives typically last for 20-30 seconds . Adult and Chick Chinstrap couples lay two eggs, which are incubated by both the male and female. Chinstraps are relatively unique among penguins in that they raise their chicks with equal care . Many other specie...

Little Penguin

( Image Source ) As the name might suggest, Little Penguins (Eudyptula minor) are the smallest penguin species in the world. They stand 17in tall, and weigh only 2lbs. This is quite a difference when compared to the Emperor Penguin, the world's largest. They stand 48in and can weigh up to 90lbs! Little Penguins are found in New Zealand and Australia, where they are also referred to as Fairy Penguins (for their tiny size) and Blue Penguins (for the color of their plumage.)  Little Penguins are a slate-blue color , with a bright white belly. The males and females look exactly the same, though the males are sometimes a tad bit larger. Juveniles also look a great deal like their parents. Little Penguins are nocturnal carnivores, and hunt fish, squid, and crustaceans, making dives of around 60feet that last less than a minute. ( Image Source ) Little penguins are monogamous over many seasons, and will typically only find a new mate if their previous one dies. They also form...

Gentoo Penguin

Gentoo Penguins (pronounced jen-TOO) stand about 30 inches tall and are the third largest species of penguin, behind the Kings and Emperors. They also possess one of the widest distributions of all penguins, inhabiting the shores of Antarctica and numerous islands including the Falklands and South Georgia. Their genus, Pygoscelis , also contains the Chinstrap and Adeilie Penguins. ( Image Source ) ( Image Source ) Pygoscelis papua is identified by its vividly bright orange beak and feet. They also have a "cap" of white feathers that runs over their head from eye to eye. Gentoo Penguins are carnivorous, and consume crustaceans, small cephalopds, and fish. Hunting is done close to their breeding colonies. When hunting , the penguins are able to dive over 300ft, and can reduce their normally 80-100bpm heart rate down to only 20bpm. During a single day, an individual penguin may dive for food several hundred times! Gentoo nests are typically found on...