Ottar`s fotoblogg

Viser innlegg med etiketten Fluesnapper. Vis alle innlegg
Viser innlegg med etiketten Fluesnapper. Vis alle innlegg

tirsdag 26. august 2014

Gråfluesnapper (Muscicapa striata, Spotted Flycatcher)

Har i ca. en uke hatt daglig besøk av en Gråfluesnapper i Hagen min, har derfor fått studert den en del. Det som undret meg mest var at den også spiser bær, har alltid trodd at den kun ernærte seg på innsekter.

Gråfluesnapper har gråbrun fjærdrakt med gråstripet bryst og hvit buk, sangen er monoton og relativt beskjeden og er derfor lett å overse, i motsetning til sin mer karakteristiske slektning, svarthvit fluesnapper. Kjønnene og aldersgruppene er like og vanskelig å skille fra hverandre i felt. Nebbet er mørkt og ganske langt og kraftig. Øyet er rundt og svart med diffus, smal og lys øyering. Beina er svarte og forholdsvis korte. Kroppen gir som regel et slankt inntrykk. Gråfluesnapperen sitter ganske oppreist, gjerne helt åpent, når den holder utkikk etter flygende insekter. Etter et hurtig utfall snapper den et bytte for så å lande på samme eller en ny sitteplass Kjønnene like. Den vipper ofte med halen. Gråfluesnapper er utbredt gjennom Europa og østover til Sentral-Asia og sørover til Nord-Afrika. I Norge er den sommergjest, hovedsakelig fra mai til september. Har tilhold i skogkanter, lysninger, parker og hager. Reiret plasseres på en eller annen form for hylle eller opp mot en trestamme. Reiret består av plantemateriale som holdes sammen av spindelvev og fôres med hår og fjær. De 4–5 eggene er blekt blålige med rødbrune flekker og ruges av begge kjønn, men hovedsakelig av hunnen, i 12–14 dager. Ungene holder seg i reiret i 12–15 dager før de flyr ut. Lever av flygende insekter som den fanger i luften men kan også spise bær sensommer og høst. Trekkfugl, som overvintrer i tropisk Afrika.


Image

Image

Image

Image

Image

søndag 3. juni 2012

Svarthvit fluesnapper (Ficedula hypoleuca, European Pied Flycatcher)


Svarthvit fluesnapper hekker i hagen min i år,  nå er de opptatt med å mate ungene.
Svarthvit fluesnapper er litt mindre enn kjøttmeis. Hannen har markerte svarte og hvite tegninger. Hunnen har gråbrun overside og hvit underside. En del ettårige hanner ligner hunnen, men har hvit panneflekk.Svarthvit fluesnapper finnes i store deler av Europa til det sentrale Sibir.  Svarthvit fluesnapper hekker i Norge relativt vanlig i hager og skog  over store deler av landet. Plasserer reiret i hull i trær, men er også lett å få til å hekke i fuglekasser. Reirmaterialet er mest tørre blad og bark. De 4–7 lyst grønnblå eggene ruges av hunnen i 13–14 dager. Ungene blir flygedyktige etter ca. 15 dager. Hannen parer seg ofte med to hunner (bigami). Typisk trekkfugl som overvintrer i Vest-Afrika.
Image

Image

Image

Image