Har i ca. en uke hatt daglig besøk av en Gråfluesnapper i Hagen min,
har derfor fått studert den en del. Det som undret meg mest var at den også
spiser bær, har alltid trodd at den kun ernærte seg på innsekter.
Gråfluesnapper har
gråbrun fjærdrakt med gråstripet bryst og hvit buk, sangen er monoton og
relativt beskjeden og er derfor lett å overse, i motsetning til sin mer
karakteristiske slektning, svarthvit fluesnapper. Kjønnene og aldersgruppene er
like og vanskelig å skille fra hverandre i felt. Nebbet er mørkt og ganske
langt og kraftig. Øyet er rundt og svart med diffus, smal og lys øyering. Beina
er svarte og forholdsvis korte. Kroppen gir som regel et slankt inntrykk.
Gråfluesnapperen sitter ganske oppreist, gjerne helt åpent, når den holder
utkikk etter flygende insekter. Etter et hurtig utfall snapper den et bytte for
så å lande på samme eller en ny sitteplass Kjønnene like. Den vipper ofte med
halen. Gråfluesnapper er utbredt gjennom Europa og østover til Sentral-Asia og
sørover til Nord-Afrika. I Norge er den sommergjest, hovedsakelig fra mai til
september. Har tilhold i skogkanter, lysninger, parker og hager. Reiret
plasseres på en eller annen form for hylle eller opp mot en trestamme. Reiret
består av plantemateriale som holdes sammen av spindelvev og fôres med hår og
fjær. De 4–5 eggene er blekt blålige med rødbrune flekker og ruges av begge
kjønn, men hovedsakelig av hunnen, i 12–14 dager. Ungene holder seg i reiret i
12–15 dager før de flyr ut. Lever av flygende insekter som den fanger i luften
men kan også spise bær sensommer og høst. Trekkfugl, som overvintrer i tropisk
Afrika.




