Nå i
høst har det vært mye Tårnfalk i Rogaland. På Lomeland i Eigersund og Tengesdal
i Bjerkreim hvor disse bildene er tatt, jaktet de i over en uke. En flott fugl
å studere på nært hold.
Tårnfalk er en fugleart i falkefamilien. Den er omtrent
så stor som en spurvehauk. Hos hannen er hode, nakke, overgump og hale blågrå.
Rygg og vinger er rødbrune med svarte flekker. Hunnen er rødbrun med svarte
spetter over hele oversiden. Begge er brunsvarte på ytre del av vingene og har
gulbrun underside med svarte spetter. Hekker i store deler av Europa, Afrika og
Asia. Den er antagelig vår vanligste rovfugl, men er blitt mye sjeldnere enn
før som alle rovfugler. Tårnfalken hekker i alle fylker, men mest i Sør-Norge.
Reiret plasseres oftest i bergvegger, på bygninger og kirketårn eller i gamle
kråkefugl- eller rovfuglreir. De 4–6 eggene legges direkte på underlaget.
Eggene ruges av hunnen i 27–29 dager. Ungene blir flygedyktige etter ca. 30
dager.
Tårnfalken er helt avhengig av smågnagere som bytte, og
varierer derfor sterkt i antall med disse. Den er den eneste av falkene våre
som ikke tar byttet i flukten. Når den speider etter mus, stopper den ofte i
luften og henger lenge på samme sted mens vingene arbeider, inntil den
plutselig stuper ned mot bakken (jf. terner). Den spiser også insekter, krypdyr
og frosk. Norske tårnfalker overvintrer i Vest-Europa.





