Sanglerka er
en spurvefugl som er litt mindre enn en stær. Oversiden er brun med mørkere
streker, undersiden er beigehvit, og på brystet har den mørke streker. På hodet
har den en liten topp som kan reises av og til. Sangen er vedvarende, og de kan
synge i timevis uten stans. Arten er en av de aller første trekkfuglene som
kommer tilbake om våren. Allerede i slutten av februar dukker de første opp. Hekker i Rogaland og flatlandsområdene på Østlandet og langs kysten på Sørlandet
og nordover, alminnelig til Trøndelag. Mer spredt i Nordland, sparsom i Troms
og Finnmark. Den foretrekker dyrket mark
o.l. Reiret legges i en fordypning på bakken. De 3–5 gråhvite eggene med mange
små brune flekker ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene holder seg i reiret i
8–10 dager, men kan fly først i en alder av 18–20 dager. Sanglerka kan ha flere
kull i året. Den er trekkfugl som kommer til de sørlige landsdelene i
februar–mars. Enkelte fugler kan overvintre spesielt på Jæren og Lista.






