Ottar`s fotoblogg

Viser innlegg med etiketten Sanglerke. Vis alle innlegg
Viser innlegg med etiketten Sanglerke. Vis alle innlegg

torsdag 24. mars 2016

Sanglerke (Alauda arvensis, Eurasian Skylark)

Sanglerka er en spurvefugl som er litt mindre enn en stær. Oversiden er brun med mørkere streker, undersiden er beigehvit, og på brystet har den mørke streker. På hodet har den en liten topp som kan reises av og til. Sangen er vedvarende, og de kan synge i timevis uten stans. Arten er en av de aller første trekkfuglene som kommer tilbake om våren. Allerede i slutten av februar dukker de første opp. Hekker i Rogaland og flatlandsområdene på Østlandet og langs kysten på Sørlandet og nordover, alminnelig til Trøndelag. Mer spredt i Nordland, sparsom i Troms og Finnmark.  Den foretrekker dyrket mark o.l. Reiret legges i en fordypning på bakken. De 3–5 gråhvite eggene med mange små brune flekker ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene holder seg i reiret i 8–10 dager, men kan fly først i en alder av 18–20 dager. Sanglerka kan ha flere kull i året. Den er trekkfugl som kommer til de sørlige landsdelene i februar–mars. Enkelte fugler kan overvintre spesielt på Jæren og Lista.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image